Windenergie vaker gebruikt dan zonne-energie


Uit onderzoek van Somo is gebleken dat energiemaatschappijen vaker windenergie dan zonne-energie gebruiken als het gaat om het opwekken van groene stroom. In het jaarlijkse overzicht van het onderzoeksbureau voor multionationale ondernemingen legt zonne-energie het ruimschoots af tegen wind-energie. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 22 in Nederland actieve energiemaatschappijen. Opvallend in het onderzoek is, is dat dat de groenste stroomaanbieders niet behoren tot de grote spelers op de markt. Juist de kleinste energieleveranciers leveren de groenste stroom. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Greenpeace en de Consumentenbond.

Duurzaamheid
In Nederland is Winunie de duurzaamste energieleverancier. Windunie gebruikt uitsluitend windenergie geleverd door de Nederlandse windmolens. Na Windunie volgen Greenchoice en NHEC. NHEC staat voor Noord-Hollandse Energie Co÷peratie en gebruikt stroom uit een eigen biomassacentrale. Dong Energy is vijfde in de lijst. Er is slechts ÚÚn grote speler op de markt die nog in de duurzaamheid-top5 te vinden is, en dat is Eneco. Andere grote spelers zijn niet terug te vinden in de top5 als het op duurzaamheid aankomt. Opvallend is dat zonne-energie nog nauwelijks goed is voor de aanlevering van groene energie, en windenergie nog steeds de overhand heeft.

Gemeenschapsgevoel
Een belangrijke bijzaak is dat Windunie en NHEC, de twee duurzaamste energieleveranciers beiden een vereniging of co÷peratie zijn, Daaruit valt af te leiden dat het gemeenschapsgevoel belangrijk is voor het opwekken van groene energie. Greenchoice, ook ÚÚn van de energieleveranciers die voorkomt in de top5, steunt co÷peraties die zelf groene energie produceren en leveren. Grotere spelers hebben vaak buitenlandse anonieme aandeelhouders, waardoor zij in het aanzien van het onderzoeksbureau Somo dalen.

Meer zon?
Momenteel leveren nog heel weinig energieleveranciers zonne-energie. Daarom heeft het onderzoeksbureau tot nu toe ook nog geen speciale categorie voor zonne-energie aangemaakt. Maar de NHEC is al bezig met samenwerkingsverbanden ter bevordering van de zonne-energie. Er wordt technologisch gezien al steeds meer mogelijk aangaande zonne-energie. Daarom is het mogelijk, schrijft Somo, dat wij in de toekomst meer zonne-energie geleverd zullen krijgen.

Groene energie afsluiten
Wie nog steeds grijze stroom heeft, kan overstappen op groene energie. Dat groene stroom veel duurder is, mag inmiddels naar het rijk der fabelen worden verwezen. Vergelijk energieprijzen en vergelijk zelf welke aanbieders groene energie leveren tegen lage prijzen.

Door: Dennis de Wit