Wel windmolens, maar niet in achtertuin


Windenergie is een zeer schone vorm van energie. Het raakt nooit op en de uitstoot van CO-2 is wel 50 keer lager dan bij grijze energie. Een windturbine gaat ongeveer 20 jaar mee, en in die 20 jaar produceert hij 80 keer zoveel energie als dat er nodig was om hem te bouwen.

Een groot gedeelte (85%) van de Nederlanders is voorstander van windenergie. Alleen een windmolen in de achtertuin, dat willen ze absoluut niet. De windmolens zouden teveel lawaai maken een ook nog eens het landschap vervuilen.

Ook de inwoners van Urk zijn fel tegen de plaatsing van 86 windmolens langs de Ijsselmeerdijk. De inwoners vinden de windmolens een doorn in het oog, volgens hun zijn ze te groot, maken ze teveel lawaai en bederven ze het uitzicht op het Ijsselmeer. Afgelopen weekend werd er daarom een demonstratie gehouden door de inwoners van Urk. De inwoners zijn niet zo zeer tegen windenergie, maar wel tegen windmolens in hun achtertuin.

In Nederland zie je momenteel al aardig wat windmolens die het landschap domineren. In vergelijking met Denemarken is dit nog niets. In Nederland word momenteel een bescheiden 4% van de elektriciteit uit windenergie gewonnen terwijl dit in Denemarken een veel groter gedeelte namelijk 20% is. De Nederlandse regering wil deze productie in Nederland in de komende 10 jaar verdrievoudigen. Op het moment telt Nederland 2000 windturbines maar in de toekomst zullen dit er dus nog veel meer worden. Er zullen niet alleen meer, maar ook grotere windturbines komen.

Door: Roeland Werring