Subsidie voor zonnepanelen onnodig


De subsidie die de Nederlandse overheid momenteel geeft op de aanschaf en installatie van zonnepanelen, zijn onnodig. De subsidies dragen niet bij aan een stimulans van extra verkochte zonnepanelen, maar trekken voornamelijk de aandacht van de consument. Dat is de mening van Peter Meijers van IBC Solar BV en Erik de Leeuw van CentroSolar. Volgens hen heeft Nederland helemaal geen subsidie nodig.

Subsidie
In het jaar 2012 en 2013 kunnen Nederlandse consumenten subsidie krijgen op de aanschaf van zonnepanelen. Volgens Meijers komt dat doordat de overheid te laat haar ogen heeft geopend. Hij zegt dat de overheid lang gedacht heeft dat de aanschaf van zonnepanelen niet rendabel zou zijn. Nu de productiekosten uit voornamelijk Chinese fabrieken veel lager zijn geworden, geeft de overheid subsidie.

“De Nederlandse markt kan het al af zonder subsidies. Ik wil ook geen subsidies, want die vallen na verloop van tijd toch weer weg.”

Geen extra afzet
De subsidie zal dan ook niet leiden tot extra aanschaf van zonnepanelen, maakt De Leeuw nog eens duidelijk. “De meeste mensen die kiezen voor zonnepanelen zouden die ook gedaan hebben zonder subsidie, en zien dit nu als extraatje. Die subsidiepot is voor de branche niet goed. Wij zien liever dat de overheid meer duidelijkheid schept over de werking van zonnepanelen. Een subsidie op korte termijn werkt alleen maar verstorend op de markt.”

Groene stroom
Wie de aanschaf van zonnepanelen nog steeds te duur vindt, ondanks de subsidie op de aanschaf van deze panelen, kan overstappen op groene stroom. Deze groene stroom kan worden afgesloten bij verschillende energiemaatschappijen in Nederland. Wel rekenen zij allemaal een verschillende energieprijs. Vergelijk energie maatschappijen voor een overzicht van alle prijzen en bespaar flink op de jaarlijkse rekening.

Door: Riccardo de Wit