Subsidie op zonnepanelen


Vanaf 1 juli 2012 wordt het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een eigen huis financieel gezien een stuk aantrekkelijker. Dan gaat er voor een periode van anderhalf jaar een nieuwe subsidieregeling in. De subsidie op zonnepanelen bedraagt zo’n 15 procent van de aankoopprijs. Dat heeft de staatssecretaris van Milieu, Joop Atsma, op donderdag 7 juni bekendgemaakt. Ook agrarische ondernemers worden in de nieuwe regeling gesubsidieerd.

Regeling voor huizenbezitters
Voor huizenbezitters geldt dat per 1 juli 2012 de aanschaf van zonnepanelen deels gesubsidieerd wordt door de overheid. 15 procent van de aanschafprijs van de panelen worden door de overheid terugbetaald. Door zonnepanelen deels te subsidiëren hoopt de overheid de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Regeling voor agrariërs
Ook agrarisch ondernemers worden gestimuleerd door de overheid. Als zij bij het vervangen van daken met asbest meteen zonnepanelen plaatsen op het nieuwe dak kunnen landbouwers een subsidie treffen die kan oplopen tot 12%. Dat heeft de staatssecretaris van Milieu, de heer Atsma, afgesproken met LTO, de landbouworganisatie van Nederland.

Stimuleren van zonne-energie
Aan de hand van subsidies probeert de overheid zonne-energie te stimuleren. Voor de subsidieregelingen is een totaal van 22 miljoen euro gereserveerd. Daarnaast komt er een onderzoek of het mogelijk is om bedrijven met een groot dakoppervlak de door het bedrijf opgewekte zonne-energie kunnen verrekenen met energiemaatschappijen op dagen dat de zon minder fel schijnt. De Belastingdienst heeft voor 2014 al een potje van 10 miljoen euro gereserveerd voor het bedrag dat zij daarbij zullen mislopen.

Energieprijzen
De energieprijzen zijn in het begin van de maand juni weer gestegen. Daarom is energie vergelijken een aangeraden methode voor een ieder die ondanks de subsidie nog geen zonnepanelen op zijn huis wil laten plaatsen.

Door: Riccardo de Wit