Stroometiket zegt te weinig over duurzaamheid


Het stroometiket dat energiebedrijven ieder jaar verplicht kenbaar moeten maken aan hun klanten, zegt te weinig over duurzaamheid. Dat is de mening van Jeroen Brouwers, de manager van de afdeling Mediarelaties van energiebedrijf Essent. Met het Stroometiket wordt aangegeven uit welke bronnen de door energiebedrijven geleverde stroom is opgewekt. Volgens Brouwers kan het energielabel nog transparanter worden door aan te geven hoeveel groene stroom zelf is opgewekt door de energiemaatschappij, en hoeveel groene stroom uit Nederland komt. Nu bestaat daar nog te vaak onduidelijk over, is de mening van de manager Mediarelaties.

Onduidelijk
Volgens de manager Mediarelaties van Essent weten veel klanten niet eens dat er een Stroometiket bestaat. Hij opent zijn betoog dan ook met: “Het zal de meeste mensen misschien ontgaan zijn, maar vanaf 1 april hebben de energieleveranciers hun nieuwe Stroometiket 2011 op hun websites staan”.

Zo geeft het stroometiket wel inzicht van de samenstelling van het geleverde stroom, maar niet waar het precies vandaan komt. Met de Garanties van Oorsprong moet bewezen worden dat de elektriciteit van een hernieuwbare bron komt. Echter zijn deze energiecertificaten vaak ingekocht door ‘groene energieleveranciers’, die de certificaten uit het buitenland inkopen. Zo is het best mogelijk dat het stroom afkomstig is uit Scandinavië in plaats van Nederland. Zoiets staat niet op het stroometiket vermeld, bekritiseert Brouwers

Kaf van het koren
Door het stroometiket te verduidelijken, kan het kaf van het koren gescheiden worden. Volgens de manager Mediarelaties zou het Stroometiket een mooie manier moeten zijn om energie te vergelijken. Dat is het nu nog niet, stelt hij. Het toevoegen van percentages waaruit blijkt hoeveel energie van de geleverde stroom daadwerkelijk uit Nederland komt, en hoeveel het energiebedrijf zelf opwekt, zal het kaf van het koren scheiden. Het zelf opwekken van groene stroom is een grotere prestatie dan het simpelweg inkopen van certificaten. Door het stroometiket te verduidelijken, valt dit de consument onmiddellijk op.

Meedoen
Volgens de manager Mediarelaties zouden alle energieleveranciers mee moeten doen aan de uitbreiding van het stroometiket. Volgens hem heeft het verstrekken van meer informatie op het stroometiket alleen zin als alle leveranciers dezelfde methode op het stroometiket gebruiken. Anders kan de consument nog steeds geen vergelijking maken. Echter ziet Brouwer de toekomst van het stroometiket somber in: “Helaas lijkt het onwaarschijnlijk dat de sector hier zelf toe zal komen, want veel groene leveranciers zullen hiermee door de mand vallen als simpele certificaathandelaren.”

Door: Riccardo de Wit