Steeds meer huishoudens kunnen energierekening niet meer betalen


Het betalen van de huur en de energierekening wordt voor meer en meer Nederlandse huishoudens een steeds groter probleem. Dat blijkt uit cijfers van het Armoedesignalement, uitgevoerd door het Sociaal Cultureel Planbureau en Centraal Bureau voor de Statistiek. Op dit moment hebben meer dan 1,1 miljoen Nederlandse huishoudens problemen met het betalen van de huur en de energierekening.

Armoedesignalement
Volgens het Armoedesignalement verkeren op dit moment zo’n 1,1 miljoen Nederlandse huishoudens onder de armoedegrens. In 2011 voegden zich nog eens 180.000 huishoudens bij de 1,1 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Voor 2012 zijn er nog geen exacte cijfers bekend, maar de verwachting is dat het aantal Nederlandse huishoudens dat onder de armoedegrens leeft, ook dit jaar zal stijgen.

Dat zeggen het SCP en het CBS op basis van prognoses.

Betalingsachterstanden
Steeds meer Nederlandse huishoudens met een laag inkomen hebben problemen met betalen en lopen daarbij betalingsachterstanden op. In 2008 had nog 8 procent van de huishoudens problemen het het betalen van de huur, de hypotheek of de energierekening. In 2011 liep dat percentage al op naar het dubbele, 16 procent.

Energierekening
Ook het betalen van de energierekening wordt voor steeds meer consumenten een groot probleem. In voorgaande jaren kon zo’n 10 procent van alle Nederlanders de energierekening niet meer betalen. Een jaar later, in 2011, kon al 13 procent van de consumenten het energiebedrijf niet meer betalen.

Vorig jaar werden ruim 23.000 huishoudens afgesloten van het energienetwerk wegens een betalingsachterstand. Dat staat in het rapport ‘Energietrends 2012’.

Vergelijken
Daarom is het nu nog belangrijker om te besparen op de energierekening. Onderling zijn er bij energieleveranciers flinke verschillen tussen diverse energieprijzen mogelijk. Vergelijk energie om zelf te zien hoeveel u kunt besparen.

Door: Dennis de Wit