Siemens stapt uit zonne-energie


Het Duitse bedrijf Siemens stapt uit de zonne-energiemarkt. Het bedrijf moet strenger letten op de kosten dat het maakt, zo heeft het concern de afgelopen maand bekendgemaakt. Met de bezuiniging moet Siemens de productiekosten omlaag brengen, maar zullen ook banen op de tocht komen te staan bij het Duitse productiebedrijf.

Siemens stapt uit zonne-energieVerwachtingen
Siemens had toen het begon met de productie van zonnepanelen een hoge verwachting van de divisie. Maar nu gaat de zonne-energietak in de verkoop, omdat het de verwachtingen niet heeft kunnen waarmaken.

Aan de hand van fotovoltaïsche technieken kan zonlicht direct in stroom worden opgewekt. Onlangs kocht Siemens voor 418 miljoen dollar het Israëlische zonnebedrijf Solel op. Zij maken centrales waarmee aan de hand van zonnestralen stroomturbines opgewekt kunnen worden.

Maar Solel bleek niet rendabel te zijn. Dagblad ‘Frankfurter Allgemeine’ schrijft zelfs dat Siemens momenteel al in gesprek is om het bedrijf evenals de volledige zonnedivisie van de hand te doen. Siemens moet daarbij een verlies nemen van zo’n 200 miljoen dollar.

Concurrentie
Dat de verwachtingen van Siemens op de zonne-energiemarkt niet waargemaakt konden worden, is voornamelijk te wijten aan de brede concurrentie. De prijzen van de concurrentie waren fors lager, mede dankzij gesubsidieerde zonnepanelen.

Voornamelijk bedrijven uit China spelen Siemens parten. In Nederland hebben diverse energieaanbieders contracten met fabrikanten uit China. Bovendien had Siemens voor 45% aandelen in Archimede, een Italiaans bedrijf dat zich bezighoudt met zonne-energie. Die aandelen zijn inmiddels terug verkocht aan Archimede zelf.

Vergelijken
Zelf niet in staat om zonne-energie op te wekken? Dan kan het milieu alsnog een handje geholpen worden aan de hand van groene energie. Vergelijk energie om zelf groene energie af te sluiten, en zo fors te besparen op de jaarlijkse energierekening.

Door: Dennis de Wit