Recordimport Duitse stroom naar Nederland


Duitsland heeft meer stroom naar Nederland geëxporteerd dan ooit tevoren. Voornamelijk naar buurlanden exporteerden onze oosterburen het meeste energie. De voornaamste reden voor Nederlandse energiebedrijven om energie uit Duitsland te importeren, is de lagere Duitse prijs voor energie. Daardoor kan er op langere termijn een prijsverlaging plaatsvinden bij Nederlandse energiemaatschappijen.

Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van het Duitse Verbond van Energie- en Waterbedrijven (BDEW).

Record import stroom uit DuitslandExport
De eerste drie kwartalen van dit jaar waren goed voor een saldo van 12,3 terawattuur dat uit Duitsland geïmporteerd werd. Ter vergelijking: dat is net zoveel als dat twee grote Nederlandse energiecentrales zouden kunnen produceren wanneer zij altijd in gebruik zouden zijn.

Volgens kenners is een snellere uitbreiding van windmolenparken en installaties voor zonne-energie benodigd om de eigen productie te stuwen. Dat zou een dempend effect hebben op de stroomprijs, die op dit moment nogal schommelt.

BDEW
Volgens het Duitse Verbond van Energie- en Waterbedrijven (BDEW) is Nederland één van de landen waar de meeste Duitse stroom naar geëxporteerd wordt. Dankzij de lagere stroomprijzen in Duitsland is het voor Nederlandse energiemaatschappijen aantrekkelijker te importeren dan zelf energie op te wekken.

Daardoor zetten Nederlandse energiemaatschappijen hun eigen gasgestookte centrales op een laag pitje, zo schrijft het Duitse economieblad Manager Magazin Online. De uitspraken baseert het blad op diverse uitlatingen van RWE, dat in zowel Nederland als Duitsland eigen energiecentrales in.

De eerste drie kwartalen werd er zo’n 15.470 gigawattuur per saldo geïmporteerd.

Energieprijs
De stroomprijs is in Duitsland lager dan in Nederland, waardoor het voordeliger wordt om stroom te importen in plaats van deze zelf op te wekken. Heeft dat ook gevolgen voor de energieprijs? Vergelijk energie om zelf energieprijzen in Nederland op een rij te zetten.

Door: Dennis de Wit