Recordaantal huishoudens stapt over


Een record aantal Nederlandse huishoudens is in de afgelopen drie maanden gewisseld van energieleverancier. Redenen als de economische crisis en de steeds hoger wordende energie- en gasprijzen zijn aanleiding voor de huishoudens om over te stappen naar een andere energieleverancier. En op de tien huishoudens in Nederland verruilde de huidige energieleverancier voor een ander. Voornamelijk in de maand juni lag het aantal overstappers hoog: toen stapten ruim 182.000 huishoudens over, zo blijkt uit cijfers van Energie-Nederland.

Stijging
Brancheorganisatie Energie-Nederland ziet een stijging over de maanden april, mei en juni. Het record in de maand juni van 182 duizend overstappende huishoudens is goed voor een stijging van 46% ten opzichte van metingen vorig jaar. Nog nooit eerder stapten mensen buiten de maand december over naar een andere energieleverancier.

In 2004 werd de energiemarkt vrijgegeven. Dat was destijds goed voor een wisseling van 6 procent van de huishoudens. Nu ligt dat percentage op 11 procent: dat zijn anderhalf miljoen nieuwe energiecontracten in n jaar tijd.

Hoge overstapcijfers
Niet alleen in de afgelopen drie maanden stapten veel Nederlandse gezinnen al over. Een woordvoerder van Energie-Nederland: De overstapcijfers zijn het hele jaar al hoog. De oorzaak van de hogere overstapcijfers is voornamelijk de hogere energieprijs, weet de Nederlandse Mededingingsautoriteit. In 2008 stapte de consument bij een welkomstvergoeding van 108 euro al over: nu betaalt de energieleverancier gemiddeld 135 euro als welkomstvergoeding aan nieuwe klanten.

De hogere overstapcijfers worden ook aangewakkerd door de toetreding van nieuwe energiemaatschappijen. In Nederland zijn er ruim twintig verschillende energieleveranciers.

Overstappen
Wie ook graag wil overstappen op een andere energiemaatschappij, of graag wil weten of hij ook kan besparen op de energierekening, kan energie vergelijken. Daarmee kan er inzicht gewonnen worden over de energieprijzen van verschillende energieaanbieders bij een gemiddeld verbruik.

Door: Riccardo de Wit