Prijzen zonnecellen kunnen behoorlijk naar beneden


De prijzen van zonnecellen kunnen behoorlijk in prijs dalen. Dat is de mening van de startup Twin Creeks. Zij produceerden een ionenkanon wat het mogelijk maakt om dunnere zonnecellen te maken uit silicium. Deze dunnere zonnecellen vereisen minder productiekosten. Doordat de productiekosten lager worden, kunnen de prijzen van zonnecellen en –panelen fors dalen, of zelfs halveren.

Huidige zonnecellen
Zonne energie cellen Normale zonnecellen zoals ze nu verkocht worden, worden geleverd met een dikte van ongeveer 200 micrometer (één miljoenste van een normale meter). De zonne-energie wordt verkregen aan de hand van wafers. Deze wafers worden verkregen door een blok silicium door te snijden. Daarbij gaat echter wel de helft van het materiaal verloren. Als de wafels nog veel dunner zijn, zijn ze nog steeds bruikbaar voor het opwekken van elektriciteit. Silicium is een broos materiaal, waardoor er barsten kunnen ontstaan indien de wafers te dun doormidden worden gesneden.

Nieuwe productiemethode
Twin Creeks heeft een nieuwe productiemethode ontwikkeld die dit productieprobleem moet verhelpen. Onder de naam Hyperion is er een methode ontwikkeld waarmee wafers dunner gemaakt kunnen worden, zonder dat er barsten ontstaan. Er wordt een ionenkanon gebruikt om dit te bewerkstellingen.

Er worden 3mm dunne siliciumwafers in een rad geplaatst, die vervolgens met het ionenkanon gebombardeerd worden met waterstoffen. De ionen komen terecht in slechts 20 micrometer dik silicium.

Daarna worden de wafels met een robotarm de oven ingeschoven. Dankzij verhitting zetten de waterstofionen zich om in waterstofgas. Daardoor breekt de toplaag los van het silicium. Er wordt daarna een dunne en buigzame metaallaag geplakt. Daarmee kunnen de wafers gebruikt worden om functionerende zonnecellen te maken.
Op deze manier kan er volgens Twin Creeks tot 90% van de verspilling van het silicium voorkomen worden.

Besparing in productiekosten
Met de voorkoming van de verspilling kunnen de productiekosten met bijna de helft teruggedrongen worden. Dat is goed nieuws voor de consument die zijn eigen zonne-energie opwekt. Doordat de aanschafkosten flink dalen, kan zonne-energie beter concurreren met het gebruik van fossiele brandstoffen, waarmee grijze stroom wordt opgewekt.

Twin Creeks wil zich de komende jaren richten op het produceren van zonnecellen en de kostprijs van zonnecellen proberen te drukken.

Geen gedoe
Wie (nog) geen gebruik wil maken van zonne-energie, maar toch het milieu een handje wil helpen, kan er voor kiezen groene stroom te gebruiken. Vergelijk energieprijzen voor een overzicht van aanbieders van groene energie en de prijzen die erbij horen.

Door: Dennis de Wit