Overstappen nu zonder boete


In de drang om meer consumenten naar hun bedrijf te lokken, trekken energieleveranciers verschillende manieren uit de kast om dit te bewerkstelligen. Wie bijvoorbeeld nu zijn contract opzegt bij zijn huidige energieleverancier, hoeft geen boete te betalen. Deze boete wordt namelijk betaald door de nieuwe energieleverancier. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat door De Telegraaf gehouden werd in samenwerking met een bekende prijsvergelijker.

Boetes
Normaliter krijgen consumenten die vóór het aflopen van hun huidige energiecontract overstappen naar een andere energiemaatschappij een boete. De energieleverancier mag namelijk boeters opleggen aan consumenten die overstappen op een andere energieleverancier voordat hun contract in afgelopen. De hoogte van die boete is afhankelijk van hoe lang het contract nog zou lopen. De laagste boete bedraagt ongeveer 50 euro, maar het kan al snel oplopen tot 125 euro per product.

Nieuwe energieleverancier
Door de boetes die energiemaatschappijen opleggen voor het voortijdig beëindigen van het contract, besluiten veel consumenten niet voortijdig over te stappen. Daarom betaalt de nieuwe energieleverancier de boete voor hun nieuwe klant. Op deze manier kunnen zij alsnog klanten weglokken bij hun concurrenten terwijl zij nog bij een andere energieleverancier zitten. Het afkopen heeft de afgelopen tijd een vlucht genomen. Wel moeten consumenten nog zelf vragen om een formulier voor de boetevergoeding.

Bovendien doen niet alle energiemaatschappijen hetzelfde, zegt Freek van den Berg van Energieleveranciers.nl: “Niet alle energiebedrijven willen meedoen”. Op de website van de energieleverancier staat of de leverancier meedoet aan de afkoopregeling of niet.

Verschillen
Volgens de NMa, de Nederlandse Mededinging Autoriteit zat er in 2011 464 euro verschil tussen de goedkoopste en de duurste energieleverancier. Het loont dus om energie te vergelijken. Als er meer dan 190 euro bespaard kan worden op jaarbasis, is de consument sneller geneigd over te stappen op een andere leverancier.

Door: Riccardo de Wit