Overstappen en vergelijken loont


Het overstappen en vergelijken van energieleveranciers kan behoorlijk schelen op de maandelijkse energierekening. Dat blijkt uit onderzoek van Erik Smith en Ben Woldring. Beiden deden zij onderzoek voor een bekende vergelijkingssite naar prijsverhogingen die per 1 juli ingaan. Daaruit blijkt dat de gasprijzen stijgen met ongeveer 12%. Aangeraden wordt om de energieprijs vast te zetten tegen de huidige tarieven. Dit moet dan wel vóór 1 juli 2012 doorgegeven worden aan de energieleverancier.

Besparen
De gasprijzen zullen met ongeveer 12 procent stijgen. Erik Smith: “Voor een gemiddeld huishouden betekent dat een energierekening die 60 tot 70 euro per jaar hoger uitvalt. In totaal zal er een toename van ongeveer 8% te zien zijn”. Onder andere de hogere energiebelasting en de invoering van kolenbelasting zorgen voor een hogere energieprijs.

Wel zeggen de energieconsultants een oplossing te hebben: wie voor 1 juli 2012 zijn huidige tarieven vast laat zetten, kan behoorlijk besparen. Ook het overstappen naar een andere energieleverancier kan behoorlijk lonen: er kan al ruim 250 euro op de jaarlijkse afrekening bespaard worden.

Overstappen
Het overstappen naar een andere energieleverancier loont, zegt Ben Woldring: “Door tijdig goed te vergelijken en een goede keuze te maken, kan de consument zich mooi wapenen en nog geld overhouden ook”.

Bovendien moeten vergelijkers goed kijken naar het verschil tussen enkel- en dubbeltarief. Vroeger was er een groot verschil tussen het tarief voor dag- en nachtstroom, maar dit idee is achterhaald. Pas wanneer de verbruiker minstens 3500 kWh verstookt, en dit voor meer dan de helft in de daluren doet, is het dubbeltarief aantrekkelijk.

Vergelijken
Het is dus ten zeerste aangeraden energieleveranciers te vergelijken. Door de gezinsgrootte in te voeren kan er snel een overzicht gemaakt worden. Er wordt uitgegaan van een gemiddelde per jaar bij de vergelijking.

Door: Dennis de Wit