Overstap groene energie kost miljarden euro’s


Als de Nederlandse staat een overstap maakt naar een duurzamere energievoorziening, kost dat de Nederlandse staat miljarden euro’s. Dat blijkt uit een advies van de Algemene Energieraad waar het Financieele Dagblad over beschikt. De overheid zal bij de verduurzaming meer accijns mislopen op fossiele brandstoffen. Ook de aardgasbaten zullen voor de overheid fors teruglopen, blijkt uit een berekening van de Algemene Energieraad.

Terugloop van 5 miljard
Met het verbruik van fossiele brandstoffen in plaats van duurzame energiebronnen, wordt ongeveer 35 miljoen euro op jaarbasis aan accijnzen opgehaald. Kees Wiechers, bestuurslid van de Algemene Energieraad verwacht dat dit bedrag de komende jaren zal teruglopen. “Onze voorzichtige schatting is dat dit over vijf jaar vijf miljard euro minder zal zijn”, zegt het bestuurslid.

Verlaagde inkomsten
Volgens Arjen Lejour van het Centraal Planbureau moeten de politieke partijen VVD en de PvdA tijdens de onderhandelingen rekening houden met lagere overheidsinkomsten. “Bij een overstap naar duurzamere energievoorziening, gaat het bij elkaar om substantiële bedragen.”

Ontwikkeling
Toch zal de ontwikkeling rondom het overstappen naar duurzamere energievoorzieningen nauwlettend in de gaten gehouden worden door het ministerie van Economische Zaken. Wanneer de overheid besluit over te stappen naar een duurzamere energiebron, zullen consumenten op een andere manier belast worden.

“Dat betekent dat op termijn verhoging van de milieubelastingen of andere belastingen zoodzakelijk is om de totale opbrengsten van de schatkasten op peil te houden.”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Energieprijs
Voor consumenten geldt dat zij te maken krijgen met een hogere energieprijs zullen betalen wanneer de belastingen op energie omhoog gaan. Daarom is het verstandig om jaarlijks energie te vergelijken. Energieprijzen vergelijken is een goede manier om alle diverse energieprijzen te inventariseren.

Door: Riccardo de Wit