Overijsselaren stoken meer warmte met houtkachels


Steeds meer inwoners van de provincie Overijssel kopen een op hout gestookte kachel om zo het huis te verwarmen. De branche maakt in Overijssel daardoor een explosieve groei door. Dat schrijft RTV Oost deze week op hun website. De oorzaak voor de overstap naar houtkachels zijn de stijgende energiekosten. Met houtkachels kan daarop fors bespaard worden.

Milieuvriendelijker
Houtkachels verbruiken niet alleen minder energie, maar zijn ook nog eens beter voor het milieu. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven en instellingen in Overijssel stappen over op de houtkachel. Daarbij gaat het om agrarische bedrijven, zwembaden, sauna’s en fabrieken.

Het stoken op hout is rendabel zonder dat het gesubsidieerd wordt door de overheid. Bij zon- en windenergie zou het aanbod veel onzekerder zijn. Het nadeel van de kachel is dat deze voortdurend moet worden aangevuld met hout.

Overijssels bos
Als brandstof worden bossen in Overijssel gebruikt. De komende jaren worden er meer bossen gezaagd en gesnoeid. Dat is volgens Natuur en Milieu in Overijssel geen probleem, omdat het meeste hout in het bos ligt weg te rotten. Zij hebben er geen bezwaren tegen om dit houdt ‘een nieuw leven’ te geven in de houtkachel.

Voorlopig lijkt er nog geen trend te ontstaan waarbij heel Overijssel overstapt op de houtkachel. Tot die tijd voorziet Natuur en Milieu geen grote problemen.

Besparen
Het overstappen op de houtkachel kan leiden tot een besparing op de energierekening, maar wie toch graag bij een energieleverancier blijft, kan op andere manieren besparen.

De energieprijzen kunnen per energieleverancier behoorlijk verschillen. Het is daarom verstandiger om alle apparaten in kaart te brengen. Daarnaast is energie vergelijken een goede manier om inzicht te krijgen van alle energieprijzen in Nederland. Dat kan leiden tot flinke besparingen op de jaarlijkse energierekening.

Door: Dennis de Wit