Overheid gaat mogelijk huizen opkopen


De overheid biedt bewoners van bijna 370 woningen de mogelijkheid hun woning  te verkopen aan de overheid. De huizen staan namelijk recht onder een hoogspanningslijn. De bewoners zijn niet verplicht hun huis te verkopen.

Niet zo eenvoudig

Het uitkopen van bewoners is nog niet zo eenvoudig. Minister Kamp van Economische Zaken loopt bij het aanbod nogal eens tegen problemen aan, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. “Voorbeelden hiervan zijn twee-onder-één-kap-woningen waarbij één woning wel en één woning niet recht onder de geleiders staat.”  Voor die gevallen gaat Kamp nog eens goed kijken en bepalen of er ‘maatwerk mogelijk is’.

Vrijwillig
Wie niet wil vertrekken, hoeft niet per se de woning te verkopen aan de overheid. Bewoners zijn dus niet verplicht om aan de regeling mee te doen. In het afgelopen jaar kregen 370 eigenaren van woningen in een brief op de mat met het aanbod van het Ministerie van Economische Zaken.

Vorig jaar besloot het kabinet dat het bestaande hoogspanningslijnen in de buurt van woningen gedeeltelijk onder de grond wil brengen. Daarvoor is het dan wel noodzaak dat er geen huizen recht onder hoogspanningslijnen staan. Vrijwel alle bewoners die onder een hoogspanningslijn wonen, hebben inmiddels een brief ontvangen.

2017
Het kabinet wil in 2017 aan de slag met de hoogspanningslijnen. Op meerdere plaatsen is namelijk een duidelijk verschil ontstaan tussen de afstand tot woningen bij nieuwe en al bestaande hoogspanningslijnen. Dat verschil moet kleiner.

Het uitkopen van bewoners die onder een hoogspanningslijn wonen, is voor de overheid goedkoper dan de lijnen onder de grond te brengen. Volgens de Rijksoverheid is dat ook de enige reden voor het aanbod om de woning over te kopen.

Gezondheid
Op de website van de Rijksoverheid benadrukt Minister Kamp dat er in Nederland nergens sprake is van een onveilige gezondheidssituatie is bij hoogspanningslijnen.
Door: Riccardo de Wit