Oekra´ne boos over spotje NLE


De Oekra´ense autoriteiten zijn niet blij met de reclamecampagne van de Nederlandse Energie Maatschappij, en wil dat het energiebedrijf de reclames van de buis haalt. In de nieuwe reclamecampagne spelen tien verschillende Bekende Nederlanders mee, waaronder Henk Spaan. De reclamecampagne van de Nederlandse Energie Maatschappij heeft zich volledig gericht op het Europees Kampioenschap voetbal, dat dit jaar in Oekra´ne gehouden wordt. Hoewel het een reclame met een knipoog is, kunnen de Oekra´ense autoriteiten er niet om lachen.

Essentie
In de reclame schrikken de Nederlandse voetbalvrouwen als zij de mooie en schaars geklede vrouwen uit Oekra´ne zien. De Nederlandse Energie Maatschappij biedt overstappers een thuistap aan, wanneer zij overstappen naar de Nederlandse Energie Maatschappij. Met de thuistap kunnen hun mannen en hun vrienden thuis naar het Europees Kampioenschap voetbal kijken. In de reclame wordt gesuggereerd dat vrouwen hun man maar beter thuis kunnen houden, en dit met de thuistap kunnen bewerkstelligen.

Niet afreizen
Echter is het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev boos over het reclamespotje van de Energiemaatschappij. Volgens hen gaat het niet om de mooie vrouwen in het reclamespotje, maar wordt er een boodschap uitgedragen om vooral niet af te reizen naar het Europese land voor het Europees Kampioenschap. Er is een ambassadeur uit Oekra´ne afgereisd naar Nederland om met het bedrijf te praten over de kwestie.

Nederlandse Energie Maatschappij
De directeur van de Nederlandse Energie Maatschappij, Derek Swinkels, is verrast door de Oekra´ense bezwaren en commotie die de reclamecampagne met zich mee heeft gebracht. In een gesprek wil hij de ambassadeur van Oekra´ne overtuigen dat het reclamespotje komisch bedoeld is, en niet negatief is over en voor Oekra´ne.

Het gesprek
Inmiddels heeft er gesprek plaatsgevonden tussen de ambassadeur van Oekra´ne en de Nederlandse Energie Maatschappij. Het resultaat van het gesprek is dat de Nederlandse Energie Maatschappij een persbericht uitvaardigt over de onduidelijkheden in het reclamespotje. In het persbericht wordt expliciet vermeld dat de Energiemaatschappij geen kwade bedoelingen heeft met het reclamespotje, en dat zij niet afraden om naar Oekra´ne te gaan. Daarmee is de kwestie voor de Oekra´ense autoriteiten afgedaan.

Energie vergelijken
Met ludieke reclamespotjes probeert de Nederlandse Energie Maatschappij nieuwe klanten te trekken. Toch is het verstandig eerst energie te vergelijken alvorens over te stappen naar een andere energieaanbieder. Dit kan tot honderden euroĺs op jaarbasis besparen op de maandelijkse energiekosten.

Door: Riccardo de Wit