NLE komt met nieuw energiecontract


De Nederlandse Energie Maatschappij komt als eerste met een nieuw energiecontract dat voor iedere Nederlander begrijpelijk zou moeten zijn. Dat claimt de Nederlandse Energie Maatschappij op 2 april 2012 op hun eigen website. Daarnaast werd de aankondiging gedrukt in verschillende landelijke dagbladen. Volgens de energieleverancier zouden de huidige energiecontracten te vaag zijn. Daardoor durven consumenten eigenlijk niet over te stappen, zo constateert de energieleverancier in een paginagrote advertentie.

Vage contracten
Volgens de Nederlandse Energie Maatschappij durven veel potentiële nieuwe klanten eigenlijk niet over te stappen omdat de huidige contracten eigenlijk te vaag zouden zijn. Met onbegrijpelijke begrippen worden consumenten ervan weerhouden om een goed overwogen besluit te maken. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit maakt zich hier druk over. Zij komen per 1 juli 2012 met een zogenoemd Modelcontract.

Nieuw contract
De NLE maakt alvast gebruik van het Modelcontract. De reden daarvoor is volgens de directeur van de Nederlandse Energie Maatschappij, Hard Swinkels, voordehand liggend. “Onze missie is om de energiemarkt open te breken. Wij willen een transparante markt waarin zoveel mogelijk mensen overstappen. Om consumenten hiertoe te bewegen moeten energiecontracten begrijpelijk en vergelijkbaar zijn”. Het nieuwe energiecontract werd ontwikkeld samen met een gespecialiseerd bedrijf in de Verenigde Staten. Wie opzoek is naar kleine lettertjes, komt bedrogen uit. “Dit energiecontract bevat geen ‘kleine lettertjes’ en tarieven worden altijd volledig weergegeven. Daarnaast is alle juridische tekst zo zoveel mogelijk ‘hertaald’ naar begrijpelijke taal”.

Geen monopolie
De Nederlandse Energie Maatschappij is weliswaar de eerste, maar wil niet de enige blijven. De directeur van de Maatschappij nodigt andere energieleveranciers uit om met een vergelijkbaar contract te komen.

Vergelijken
Wij hebben alle aanbieders nog eens op een rijtje gezet op een zo helder mogelijke manier. Vergelijk energie leveranciers voor een overzicht van energieprijzen- en aanbieders.

Door: Riccardo de Wit