Nederlanders focussen op duurzame energie


Nederlanders staan positief tegenover de ontwikkeling van duurzame energie. Dat blijkt uit de Nationale Innovatie Enquête van Ipsos Synovate, in opdracht van Shell. Nederland is één van de landen die behoort tot de absolute top van innovaties met betrekking tot duurzame energie. Toch hebben Nederlanders geen hoge dunk van zichzelf: zij zien Japan, China en Duitsland als absolute innovatielanden.

Motor voor de economie
Uit onderzoek van Ipsos Synovate blijkt dat Nederlanders innovatie van duurzame energie zien als belangrijke motor van de economie. Voornamelijk de toekomstige energievoorziening en de staat van het milieu blijken belangrijk voor Nederlandse consumenten.

“De manier waarop wij de aarde belasten is eigenlijk groter dan we ons kunnen permitteren”,  zegt Thijs Jurgens, vice president Innovatie van Shell. “De hoeveelheid energie die in 2050 nodig is, zou wel eens verdubbeling van de huidige vraag kunnen zijn.”

Innovatie
Wat Nederlanders verstaan onder ‘innovatie’ blijkt volgens Jurgens nog best verschillend te zijn. Hij erkent dat duurzame energie niet meteen een tastbaar product oplevert, waardoor Nederlanders Aziatische landen veel meer als innovatief land zijn.

Volgens Jurgen is er een duidelijke tendens te zien in het energiegedrag van Nederlanders: “We kijken naar toekomstige methodes die schoner en duurzamer zijn en het energiegebruik veel efficiënter maken.”

Energie vergelijken

Het wordt voor Nederlandse consumenten steeds belangrijker om op een duurzame manier met energie om te gaan. Dat kan door zonne-energie zelfstandig op te wekken. Echter blijft dat prijzig, waardoor Nederlanders liever kiezen voor een groene energiecontract. Groene energie is dankzij subsidies van de overheid niet meer duurder dan grijze energie.

Vergelijk energie om nu zelf groene energie af te sluiten. Daarmee kan men tot wel 300 euro op jaarbasis besparen op de energierekening.

Door: Dennis de Wit