Nederland voert recordhoogte elektriciteit in


Nederland heeft in de maanden mei en juni van dit jaar meer elektriciteit dan ooit tevoren ingevoerd. Daarmee is een absoluut record behaald. In de twee maanden importeerden we in totaal 3000 miljoen kilowattuur stroom.

In het tweede kwartaal van dit jaar werd er in totaal iets meer dan 8730 miljoen kilowattuur aan elektriciteit geïmporteerd. Dat staat in een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Duitsland en Noorwegen
Voornamelijk voerde Nederland veel energie in afkomstig uit Duitsland en Noorwegen. Het CBS denkt dat de productie van energie in eigen land vele malen duurder is dan het invoeren van energie elders. Voornamelijk de prijs van aardgas maakt het voor Nederland onaantrekkelijk om in eigen gasgestookte centrales te produceren.

Energie uit Noorwegen wordt vooral opgewekt uit waterkracht. In Duitsland wordt er meer energie geput uit steenkool en zonne-energie. Het aanbod van goedkope stroom is de afgelopen maanden dan ook sterk gestegen.

Stabiele prijs
De prijs van energie bleef het afgelopen kwartaal vrij stabiel, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemiddeld betaalde een huishouden in Nederland ongeveer 0,128 euro per kilowattuur. Dit bedrag is echter nog een gemiddelde; het definitieve eindbedrag geeft het CBS in het volgende kwartaal over drie maanden.

Stroomproduct
In Nederland zelf wordt er maar weinig stroom geproduceerd. In totaal werd het afgelopen kwartaal maar voor bijna 22.000 kilowattuur aan elektriciteit opgewekt. Dat is de kleinste hoeveelheid in de afgelopen 10 jaar.

Voornamelijk Duitsland en Noorwegen exporteren veel meer energie dan Nederland. Zij profiteren van de dalende kosten en subsidies van de Duitse regering op zonnepanelen.

In Noorwegen werd er meer energie geproduceerd uit water dankzij hevige regenval.

Vergelijken
De energieprijs bleef het afgelopen kwartaal vrij stabiel. Om ervoor te zorgen dat de consument altijd goedkoop uit is, kunnen zij energie vergelijken.

Door: Riccardo de Wit