Nederland scoort slecht met zonnestroom


Nog geen 0,1 procent van de totale bevolking in Nederland gebruikt energie die opgewekt is uit zonnepanelen. Met dit gegeven lopen wij behoorlijk achter met andere landen binnen de Europese Unie. Zo zijn er landen waar drie procent van de bevolking al energie uit zonnepanelen gebruikt. 

Wel zijn het aantal zonnepanelen de afgelopen jaren in Nederland toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer zonnepanelen
In 2011 is er voor 40 megawatt aan zonnepanelen aangeschaft. In 2010 was dat nog een toename van 20 megawatt. Maar als land loopt Nederland behoorlijk achter in vergelijking met andere Europese landen. Minder dan 0,1 procent van het totale verbruik wordt in Nederland geput uit zonnepanelen.

Richtlijn
Het Europese gemiddelde is 1,4 procent. Daarmee presteert Nederland ver onder de denkbeeldige richtlijn. Niet alleen Nederland, maar ook het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden en Finland presteren ver onder de maat, evenals Oost-Europese landen.

Onze zuiderburen doen het vele malen beter dan ons, maar zitten nog net onder het Europese gemiddelde. Koplopers zijn Duitsland, Italië, Tsjechië en Spanje doen het veel beter met een aandeel van bijna drie procent.

Subsidies
In Nederland is de overheid, ondanks de subsidie op zonnepanelen voor 2012 en 2013, nog steeds minder gul met subsidies voor zonnepanelen dan andere Europese landen. In koploper Duitsland gaf de overheid in totaal 7 miljard euro aan subsidies voor zonnepanelen.

Het bedrag van Nederlandse subsidie op zonnepanelen valt daartegen weg: Nederland subsidieerde slechts 7 miljoen euro op zonnepanelen.

Energieaanbieder
Sommige energieaanbieders bieden met korting zonnepanelen aan. Ook lopen Nederlanders meer warm voor groene energie dan het zelf opwekken van stroom aan de hand van zonnepanelen. Om de mogelijkheden te bestuderen, kan men energie vergelijken. Daar worden ook meteen de prijzen bij vermeld.

Door: Dennis de Wit