Nederland laat kansen schone energie liggen


Nederland laat vaak economische kansen liggen als het gaat om het opwekken van schonere energie. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uit gevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, dat dinsdag 5 juni gepresenteerd werd. Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat Nederland van de 18e naar de 21e plek is gezakt op de wereldranglijst. Dat terwijl onze Oosterburen nog in de top3 van de meest schoonste landen ter wereld staan.

Onderzoek
In het onderzoek in opdracht van het Wereld Natuur Fonds werden 25 verschillende landen getoetst op factoren als windturbines, zonnecellen en zonnepanelen. Door de steeds stijgende olieprijs wordt de vraag naar schonere energietechnologieën steeds groter.  Door het aanleggen van windparken en het bouwen van energiebesparende systemen aan de hand van isolatiemateriaal en het kiezen voor zonne-energie is er in 2011 bijna 200 miljard euro verdiend.

Groeiende markt
Volgens de onderzoekers is de markt voor schone industrie nu bijna net zo groot als de markt van consumentenelektronica. De onderzoekers verwachten dat de omzet over 10 jaar zal zijn verdubbeld. Tijgerlanden als China en Zuid-Korea profiteren flink van de schonere energiemarkt, terwijl Europese landen juist verder van de lijst afglijden.

Europa
Duitsland en Denemarken behouden wel hun positie in de top3 van de meest schoonste landen ter wereld. Nederland echter, scoort slecht. Ons land is niet meer te vinden in de eerste 20 landen. De omzet daalde in 2011 met 14% naar 1,2 miljard euro. Volgens de onderzoekers bezit Nederland veel technologische kennis, maar wordt deze onvoldoende gebruikt.

Nieuw kabinet
Johan van de Gronden, directeur van het WNF ziet echter nog kansen: “Een nieuw kabinet doet er verstandig aan de thuismarkt voor schone technologie te stimuleren”.

Vergelijken
Zelf kunnen consumenten ook iets bereiken. Vergelijk energieleveranciers en kies de goedkoopste en de groenste energieaanbieder.

Door: Dennis de Wit