Nederland heeft weinig hernieuwbare energie


Nederland behoort tot één van de Europese landen waar het aandeel hernieuwbare energie het laagst is. Het aandeel hernieuwbare energie nam zelfs tussen 2009 en 2010 af. Daarmee loopt Nederland behoorlijk achter in vergelijking met de Scandinavische landen als Zweden en Finland. Nederland scoort echter niet het laagst; dat doet het eiland Malta. Deze statistieken werden op maandag 18 juni gepubliceerd door het Europese statistiekbureau Eurostat in een onderzoek naar hernieuwbare energie in 2010.

Afname
Het aandeel hernieuwbare energie nam in 2010 in Nederlands zelfs af. Twee jaar geleden bedroeg hernieuwbare energie zoals zon en wind nog 3,8 procent van de volledige energiebehoefte. Een jaar later was dat nog 4,1 procent. Een opvallende verschijning: in de rest van Europa nam het aandeel hernieuwbare energie toe van 11,7 in 2009 naar 12,4 procent in 2010.

Hoogste scores
De afname hernieuwbare energie in Nederland staat in een schril contrast in vergelijking met Scandinavische landen. Zweden had in 2010 het hoogste aandeel hernieuwbare energie met een percentage van 50%. Letland en Finland zaten beiden rond de 32%.

Laagste scores
Toch scoort Nederland niet het slechtst van allemaal: dat doet Malta. Daar werd maar 0,4% hernieuwbare energie geïndexeerd. Ook Luxemburg en Groot-Brittannië hebben nog slechtere kaarten dan Nederland.

Streven
De Europese Unie streeft een gemiddeld percentage hernieuwbare energie van twintig procent na. Vóór het jaar 2020 moet Nederland zien op te klimmen van 3,8% naar 14% om dit streven uit te laten komen. Daarmee zijn we alweer op de goede weg: inmiddels is het aandeel hernieuwbare energie weer gegroeid tot een percentage van 4,2%

Energieleveranciers
Om het aandeel hernieuwbare energie te kunnen laten groeien, bieden sommige energiebedrijven voordelig zonnepanelen of groene energie aan. Vergelijk energie prijzen voor de scherpste aanbiedingen.

Door: Riccardo de Wit