Minder energieverbruik in supermarkten


Niet alleen consumenten, maar ook supermarkten letten goed op hun energieverbruik. In vergelijking met een jaar eerder gebruiken supermarkt gemiddeld 2,2 procent minder energie. Henrieke Crielaard, beleidsmedewerker van de overkoepelende organisatie voor supermarkten, het CBL, is blij. Het streven onder supermarkten was twee procent minder energie te verbruiken. Met een gemiddelde van 2,2 procent is dat streven ruimschoots gehaald.

Streven
In het jaar 2020 namen diverse supermarkten zich voor minder energie te verbruiken in hun filialen. De lat werd gelegd op een afname van het energieverbruik met twee procent. Een onafhankelijk onderzoeksbureau onderzocht in opdracht van de overkoepelende supermarktorganisatie of dat streven ook daadwerkelijk behaald wordt. Twee procent minder energieverbruik zorgt in de toekomst voor een flinke afname van energieverspilling in supermarkten, meent Crielaard: “In 020 heb je het dan over een energiebesparing van twintig procent.”

Besparingen
Supermarken doen er van alles aan om minder energie te verbruiken. Zo maken zij meer gebruik van led-verlichting, worden koel- en vrieswanden beter afgedekt met deuren en worden installaties regelmatiger gecontroleerd.

Zuinigst
Het meest zuinigst is supermarktketen Coop, zo claimen zij zelf. Het filiaal in Eemnes doet er alles aan om de energieverbruik zo laag mogelijk te houden, zegt filiaalhouder Michel van Kesteren: “Nagenoeg de hele winkel is uitgerust met led-verlichting. Het is een investering, maar die moet er op den duur uitkomen”, zegt hij.

Minder energie
De bedoeling onder supermarkten is om minder energie te gebruiken. Daarmee moeten zij een voorbeeld geven aan de consument. Minder energieverbruiken spaart de natuur, maar kan ook leiden tot een behoorlijke besparing op de energierekening. Voor zowel consumenten als bedrijven is energie vergelijken een goede manier om inzicht te krijgen van de hedendaagse energieprijzen. De meeste aanbieders bieden inmiddels het schonere groene energie aan.

Door: Riccardo de Wit