MilieuCentraal: ‘Laat installatie zonnepanelen over aan monteurs’


Voorlichtingsorganisatie doet een oproep alleen nog in zee te gaan met certificeerde installateurs. Volgens de organisatie leveren vakkundig geïnstalleerde zonnepanelen gemiddeld meer stroom op, doordat de kans op storingen en stroomverlies van de panelen dan kleiner is.

Stroom gaat verloren
Steeds vaker gaan consumenten zelf het dak op om zonnepanelen te installeren. Geen goed plan, zegt MilieuCentraal. Volgens de organisatie ontstaan er vaak storingen in de stroomlevering van zonnepanelen door vocht of te hoge temperaturen. Door een erkende installateur in te schakelen, kunnen eigenaren van zonnepanelen dat soort problemen voorkomen. Ook zou er veel verlies zitten op kabels.

Ervaren installateurs besteden aandacht aan de bekabeling end e bevestiging van de panelen. Door de kabels niet op de juiste manier door te voeren via het muur of het dak, gaat er veel stroom verloren. Zonnepanelen doen daardoor niet optimaal hun werk.


Ingewikkelde markt
MilieuCentraal erkent dat de markt voor zonne-energie ingewikkeld is voor consumenten. Dat komt vooral doordat de markt snel groeit, waardoor ook het aantal aanbieders en installateurs toeneemt. De consument ziet door de bomen het bos niet meer. Daarom heeft de organisatie een online overzicht geplaatst, zodat eigenaren van zonnepanelen gecertificeerde installateurs kunnen vinden.

De Nederlandse overheid en Europa stellen strenge eisen aan installateurs. Het register neemt alleen installateurs en aanbieders op die minimaal voldoen aan de kwalificaties. De geregistreerde bedrijven houden zich bezig met zonnepanelen, zonneboilers, bodemenergie, warmtepompen en energieadvies. Inmiddels is het register aardig gevuld, maar volgens MilieuCentraal komen er nog steeds meer installateurs en bedrijven bij.

Populair
Zonnepanelen zijn op dit moment populair, doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen half jaar halveerde. Naar eigen zeggen heeft op dit moment zeven procent van de huishoudens in Nederland zonnepanelen. Vijf jaar gelegen had nog één tot twee procent van de Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak.

Door: Riccardo de Wit