Meer investeringen in schone energie


Bedrijven en overheden investeren meer in hernieuwbare energie. In het tweede kwartaal van 2014 stegen de investeringen met een derde. Dat komt vooral doordat energiebedrijven meer wind- en zonne-energieprojecten opzetten en meer consumenten gebruikmaken van zonnepanelen. Dat blijkt uit cijfers van het financiële persagentschap Bloomberg New Energy Finance.

45,6 miljard
Dit jaar werd voor 46,5 miljard euro geïnvesteerd in het gebruik van schone energie. Alleen in 2011 investeerden bedrijven en overheden meer in schone energiebronnen. Toen bedroegen de investeringen zo’n 58 miljard euro.

Nederland
In Nederland stegen de investeringen in schone energiebronnen ook. Dat is bij ons vooral te danken aan de gevolgen van de grootste deal ooit rond hernieuwbare energie, na de stuwdamprojecten: het Windpark Gemini. Die zal in de Noordzee gebouwd worden, ten noorden van Groningen. Het project is goed voor 2,8 miljard euro.

Naar verwachting moet het Windpark Gemini in 2023 anderhalf miljoen mensen van stroom voorzien. Het grote windpark heeft nog twee kleinere parken, die allebei worden aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet. Daarvoor maakt eigenaar Typhon Capital gebruik van het schakelstation Oudeschip in de Eemshaven.

China
Wereldwijd droeg vooral China het meest bij aan de stijging van de investeringen. Het land investeerde meer dan 14 miljard euro. Dat is een verdubbeling van de investeringen van het eerste kwartaal. De Verenigde Staten en Europa investeerden 7,8 miljard en 10 miljard.

Jarenlang in de lift
In 2011 kwam er ook zo’n soort rapport uit.  Die was afkomstig van AllianzGI. Volgens dat rapport is investeringen in duurzame energie steeds aantrekkelijker: “Dat komt onder meer doordat het rendement over een langere periode goed te berekenen is.” Sinds 2008 verdubbelden de wereldwijde investeringen in zonne-energie dan ook.

De markt was in 2011 voor 75% in Europese handen. “Technische vooruitgang, acceptatie bij het grote publiek en ondersteuning door overheden hebben geholpen om deze voormalige niche-markt te laten uitgroeien tot een volwassen, wereldwijde markt”, schreven de onderzoekers.
Door: Riccardo de Wit