Meer huurhuizen gaan zonnepanelen gebruiken


Om het huren aantrekkelijker te maken, in zowel woongenot als financieel opzicht, worden steeds meer huurhuizen voorzien van zonne-energie. Veel woningcorporaties gaan op een veel grotere schaal zonnepanelen installeren op hun huurhuizen dan dat nu het geval is. Zonnepanelen dragen bij aan groene energie, waardoor er minder CO2 verbruikt wordt. Door gebruik te maken van de zon, kan bovendien de energierekening fors naar beneden, omdat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van een energieleverancier. Ruim 360.000 huurwoningen moeten voorzien worden van zonnepanelen. Dat schrijft koepelorganisatie Aedes.

De huidige stand
Momenteel hebben de Nederlandse woningcorporaties in totaal 2,4 miljoen woningen in hun aanbod opgenomen. Er is slechts een zeer beperkt aantal huurwoningen uitgerust met zonnepanelen. Zonne-energie kan potentiŽle huurders ertoe brengen om het huis voor langere tijd te huren. De meeste huurhuizen die nu gebruikmaken van zonne-energie zijn uitgerust met zonnepanelen.

De toekomst
Momenteel hebben tweeŽntwintig woningcorporaties de intentie om te onderzoeken of 360.000 woningen alsnog kunnen worden voorzien van zonnepanelen. Dat blijkt uit berichtgeving van Aedes, de koepelorganisatie voor huurwoningen.

Naast dat het gebruikmaken van duurzame energie goed is voor het klimaat, komt het idee om meer huurhuizen te voorzien van zonnepanelen vanuit de huurder zelf. Zijzelf tonen meer interesse in het gebruik van zonne-energie. ďHet kan een middel zijn om hun energierekening te verlagen, en daarbij is het toepassen van duurzame energie in huurwoningen goed voor het klimaatĒ, zo reageert Aedes.

FinanciŽn
Het financieren van het project om meer zonnepanelen te installeren op huurhuizen is echter nog wel een struikelblok. De komende tijd wordt onderzocht hoe dit probleem te verhelpen is middels een onderzoek dat Aedes laat uitvoeren. Wel gelooft de koepelorganisatie dat wanneer een huurhuis voorzien is van zonne-energie, een huurder gemakkelijker over te halen is. Hoe dat precies moet gebeuren, wordt ook nog onderzocht.

Geen huurhuis?
Wie geen huurhuis heeft, of wel in een huurhuis woont maar liever groene stroom afneemt, kan aansluiting vinden bij een energieleverancier. Bovendien kunnen zonnepanelen ook geÔnstalleerd worden op koophuizen. Daarmee gaat een subsidie gemoeid om het project uit te voeren. Als je toch liever voor groene stroom kiest kan je het beste energie vergelijken. Er is een verschil tussen de prijzen, maar ook zeker tussen de voorwaarden die de verschillende energiemaatschappijen stellen.

Door: Riccardo de Wit