Meer ‘goede groene stroom’ op de markt


Consumenten kunnen steeds makkelijker aan ‘goede, echte groene stroom’ komen. Dat blijkt uit onderzoek van klimaatbureau HIER. Het bureau hield het onderzoek, de zogeheten ‘groene-stroom-checker’, voor de tweede keer. Aanleiding was de stroometiketten die energieleveranciers eind april moesten publiceren.

Goede groene producten
Het afgelopen jaar brachten energiebedrijven tien nieuwe producten op de markt, waarvan de opgewekte energie voor 100 procent uit Nederland komt. Dat is ook meteen de definitie van ‘goede, groene stroom’; stroom die in Nederland duurzaam is opgewekt.

Dat is maar een kleine opsteker voor Nederland, want meer dan de helft van de consumenten krijgt nog altijd geen echte groene stroom.  Sible Schöne, programmadirecteur bij HIER, noemt dat ‘opmerkelijk’: “Zeker gezien de ophef van het afgelopen jaar over grijze stroom die vergroend wordt met Noorse certificaten is het opmerkelijk om te zien dat het aanbod van sjoemelstroom nog zo groot is.”

Omstreden
De Noorse certificaten die grijze stroom groen zouden moeten maken, zijn omstreden. Er wordt namelijk geen kilowattuur extra groene stroom voor opgewerkt. De Noorse waterkrachtcentrales produceren stroom voor de eigen klanten, maar verkopen het daar niet als ‘groene stroom’. Dat gebeurt pas in Nederland. Onder anderen energiebedrijven Eneco, Energiedirect en Nuon gebruiken groencertificaten.

Ook geloofwaardige producten
Gelukkig valt het ook wel weer mee, want de consument heeft ruimschoots keuze. Alle energiemaatschappijen op de Nederlandse markt bieden namelijk naast zogenoemde ‘sjoemelstroom’ ook producten aan die wèl geloofwaardig zijn.

Zo kiezen steeds meer producenten er voor een product aan te bieden dat direct van de bron komt. Bijvoorbeeld via een koppeling met een windmolenpark. Onder anderen klanten van Nuon kunnen nu ook stroom uit het nieuwe Prinses Alexia Windpark bij Zeewolde in huis halen.

Over op groene stroom
Inmiddels hebben bijna 3 miljoen Nederlandse huishoudens groene stroom. Dat is 63 procent van het totaal aantal huishoudens. In Nederland produceren de bedrijven niet genoeg groene stroom voor ons allemaal. Daarom kiezen energiebedrijven vaak voor sjoemelstroom. Volgens HIER zouden de aanbieders van energie extra windmolens en zonnepanelen moeten neerzetten.

Wie wil weten of zijn of haar groene stroom wel echt groen is, kan gebruikmaken van HIER’s groene stroom checker. Voor het onderzoek vroeg het klimaatbureau aan energieleveranciers welk deel van de stroom uit Nederland komt en welk deel wordt geïmporteerd.
 

Door: Riccardo de Wit