Meer energie per liter biobrandstof


De Universiteit Twente heeft een katalysator ontwikkeld waardoor de kwaliteit van olie uit biomassa hoger wordt. Vaak heeft olie uit houtsnippers of plantenresten nog niet dezelfde kwaliteit als ruwe olie, maar dat is nu verleden tijd. De techniek erachter is verkozen voor het vervolg van het nationale onderzoeksprogramma ‘CATCHBIO’.

Niet langer uit vruchten en zaden
De olie van biobrandstof hoeft nu niet per se meer uit vruchten of zaden te komen, zoals bij palm- en koolzaadolie wel het geval is. In de toekomst kunnen bedrijven olie maken uit plantenresten, snoeiafval en houtsnippers. Daardoor wordt ook het transport veel eenvoudiger. Volgens de onderzoekers kan het product rechtstreeks naar een raffinaderij.

Oliebedrijven konden al bio-olie met ruwe olie mengen, maar de olie heeft dan de kwaliteit nog niet die ruwe olie wel heeft. De olie is bijvoorbeeld zuur en heeft nog teveel water in zich. Daarom bouwde de Universiteit Twente aan een katalysator die daar verandering in kan aanbrengen.

Beter dan ruwe olie
Professoren Leon Lefferts en Kulathuiyer Seshan noemen de ontdekking nu al ‘beter dan ruwe olie’. Volgens de professoren is de kwaliteit van olie uit biomassa te vergelijken met dat van diesel. De techniek is ontwikkeld door promovendus Masoud Zabeti. Oliebedrijf KIOR uit Texas test nu al op kleine industriele schaal met de nieuwe techniek. Per dag produceert KIOR 4500 barrels via de nieuwe katalysator.

De nieuwe techniek voorkomt ook gezondheidsproblemen. Door naast natriumcarbonaat ook nog het scheikundige metaalachtige element Cesium toe te voegen, gaat de kwaliteit van het olie nog verder omhoog. “We kunnen daarmee ook de aromaten terugdringen. Die zijn bij inademing namelijk schadelijk”, zegt prof. Seshan.

Doelstelling
De nieuwe techniek is goed voor de Europese 2020-doelstelling voor brandstof. De Universiteit Twente werkt samen met de Rijksuniversiteit Groningen, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en de Universiteit Utrecht om de techniek verder te onderzoeken.

Dat gaat aan de hand van een nieuwe CATCHBIO-programma van NWO. Op die manier kan Nederland het verschil maken in het onderzoek naar technologie die bijdraagt aan het halen van de Europese doelstellingen voor brandstof.
Door: Riccardo de Wit