Markt zonnepanelen zakt in


Hoewel zonne-energie voor het eerst goedkoper is dan ‘grijze stroom’ uit de stopcontact, dreigt de markt voor zonnepanelen in te zakken. De afgelopen weken kregen installateurs van zonnepanelen weinig nieuwe opdrachten binnen. De nieuwe subsidieregeling voor zonnepanelen doet binnenkort zijn intrede, en daarop wachten potentiële klanten. Dat schrijft het Financiële Dagblad op maandag 20 mei.

Lenteakkoord
In het lenteakkoord staat dat de btw op zonnepanelen verlaagd wordt naar zes procent. De btw op zonnepanelen bedraag nu nog 16 procent. Het duurt volgens de Tweede Kamer echter nog te lang voordat deze verlaging in gevoerd wordt. Daarom is de Kamer nu bezig met een nieuw subsidiestelsel om zo de aanschaf van zonnepanelen weer te stimuleren. Ook het nieuwe subsidiestelsel laat nog even op zich wachten. Daardoor vrezen installateurs van zonnepanelen voor onzekerheden.

Onzekerheid
Maar liefst twee derde van de installateurs van zonnepanelen is onzeker over de verkoop van zonnepanelen. Zij verwachten voorlopig geen of nauwelijks meer nieuwe zonnepanelen te verkopen en te installeren. Dat meldt het Dagblad na een enquęte van Meer met Minder. Wanneer de subsidieregeling eenmaal is ingevoerd, zou de zonnepanelenmarkt weer opbloeien: dan daalt de prijs van zonnepanelen flink.

Grijze energie
De prijs van grijze energie loopt steeds verder toe, waardoor zonnepanelen een steeds aantrekkelijker alternatief worden. Binnen tien jaar is de investering in zonnepanelen terugverdiend, waardoor zonnepanelen voor het eerst goedkoper zijn dan ‘grijze’ energie. Installatiebedrijven moeten echter hun werkloze installateurs voorlopig wel doorbetalen. Daardoor is het de vraag hoelang de nieuwe regeling nog zonder gevolgen op zich kan laten wachten, schrijft het Financiële Dagblad.

Een andere methode is het vergelijken van energieprijzen. De Consumentenbond raadt zelfs aan om jaarlijks van energiemaatschappij te wisselen. Op deze manier kan er bespaard worden op de maandelijkse energierekening.

Door: Riccardo de Wit