Liander gaat zonnepanelen op gemeentekantoren aanbieden


Netbeheerder Liander in de omgeving van Nijmegen gaat vanaf vrijdag 4 mei zonnepanelen aanbieden, die geplaatst zijn op het dak van twee Nijmeegse gemeentekantoren. De energie die opgewekt wordt uit deze zonnepanelen, mogen afgetrokken worden van de eigen energierekening. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen, Liander en duurzaamheidsbedrijf Zonnepark Nederland.

Gemeentelijke zonnepanelen
Het kopen van het gemeentelijke zonnepanelen, is van een symbolische waarde, aangezien de energie niet daadwerkelijk geleverd wordt. Wel kan de energie die door de panelen wordt opgewekt, afgetrokken worden van de eigen energierekening bij netbeheerder Liander. De actie komt voort uit een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen, Liander en Zonnepark Nederland.

Voorlopig is het aanbieden van gemeentelijke zonnepanelen nog een proefproject. Het is vooral aantrekkelijk voor consumenten die niet meteen kunnen profiteren van lagere energiekosten door zelf zonnepanelen op het eigen huis te laten installeren. De prijs van de gemeentelijke zonnepanelen is een stuk lager, en de opbrengst mag afgetrokken worden van de eigen rekening.

Niet profiteren
Mensen zoals huurders, eigenaren van monumentale panden of een koophuis met een ongunstige ligging op de zon kunnen niet profiteren van zonne-energie, omdat zij geen eigen zonnepanelen op hun eigen huis mogen installeren. Daarom biedt de verkoop van gemeentelijke zonnepanelen een uitkomst voor deze consumenten.

In Nijmegen gaat het om een voorlopige proef van netbeheerder Liander. Bij succes wordt de proef uitgebreid over de rest van Nederland. Netbeheerder Liander levert stroom in onder andere Gelderland, Flevoland, Friesland, Zuid-Holland en Noord-Holland.

Vergelijken
Liander is de eerste energieaanbieder die energie aanbiedt aan de hand van gemeentelijke zonnepanelen. Bij succes zullen er meer aanbiedingen volgen, wellicht ook bij andere energiemaatschappijen. Vergelijk energie leveranciers met elkaar voor de voordeligste prijzen en de duurzaamste energie.

Door: Riccardo de Wit