Klimaatstraatfeest


Nederland kent een nieuw stimulerend fenomeen: het klimaatstraatfeest! Dit is een initiatief om een hele straat in één klap groen te maken. Je leert niet alleen je buren beter kennen, maar kan ook een hoop besparen op je energierekening. Via het Klimaatstraatfeest leer je spelenderwijs voordeliger met energie omgaan. Je wordt online voorzien van handige tips. Deze tips kun je uitvoeren, en vervolgens met een foto als bewijs weer terugsturen. Dankzij een puntensysteem ontstaat er een online ranking. De straat die aan het eind van de competitie bovenaan staat, wint leuke prijzen.

Werkwijze
De start van het Klimaatstraatfeest is op 11 november 2011. Het einde van de competitie is op 31 maart 2012. In deze maanden kunnen straten ludieke acties verzinnen, waardoor de straat punten kan krijgen van de jury. Natuurlijk krijg je ook punten voor het lager zetten van je thermostaat, aanbrengen van tochtstrippen, het plakken van radiatorfolie en dergelijke. Hoe meer buren ermee doen, hoe meer punten je verdient, hoe hoger je in de ranglijst komt. Door quizjes te spelen en testjes te doen ontvang je punten, naarmate het resultaat. Vindingrijke initiatieven worden vaak beloond met meer punten.

Het doel
Het doel van het Klimaatstraatfeest is om het milieu een handje te helpen. Dat doe door zuiniger om te gaan met energie. En daar zit hem precies de truc: hoe meer energie je bespaart, hoe meer geld je bespaart. Niet alleen het milieu wordt er beter van, maar ook jijzelf.

Vergelijkingen uitvoeren
Een tip buiten het Klimaatstraatfeest om, is het vergelijken van energie maatschappijen. De tarieven van de energiemaatschappijen lopen flink uiteen, en ook de soorten stroom zijn zeer divers. Door de juiste vergelijking te maken kun je fors op je energierekening besparen.

Door: Riccardo de Wit