Klacht over spotje EK Oekra´ne ongegrond


De klacht over de omstreden commercials van de Nederlandse Energie Maatschappij in aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal, is ongegrond verklaard. Dat heeft de Reclame Code Commissie op woensdag 23 mei laten weten. Volgens de Reclame Code Commissie is het spotje duidelijk humoristisch en niet serieus bedoeld. Daarmee wordt de grens van het toelaatbare niet overschreden. De klacht werd ingediend door een televisiekijker.

Inhoud
Tijdens de commercials worden er op een computerscherm schaars geklede vrouwen uit Oekraïne getoond. Met het reclamespotje wordt min of meer bedoeld dat vrouwen hun mannen beter thuis kunnen houden, en dat zij dit kunnen doen door over te stappen naar de Nederlandse Energie Maatschappij. Die geeft een thuistap weg aan iedere nieuwe klant.

Bezwaren
Een televisiekijker vond de reclame echter te ver gaan, en maakte bezwaar tegen de tv-commercial. Hij is van mening dat het reclamespotje stigmatiserend is over het vooroordeel dat de getoonde Oekraïense vrouwen van lichte zeden zouden zijn. Ook zou de reclame in strijd zijn met de waarheid, de goede smaak en fatsoen, en zou het reclamespotje discriminerend zijn.

Uitspraak
De Reclame Code Commissie is het niet eens met de visie van de televisiekijker, en stelde dat de klacht ongegrond is. Het spotje is volgens hen duidelijk humoristisch bedoeld, en daarmee wordt de grens van het toelaatbare niet overschreden. Ook van alle andere aantijgingen is er geen sprake, stelt de commissie.

Het reclamespotje van de Nederlandse Energie Maatschappij komt niet voor de eerste keer negatief in het nieuws. Vorige maand was de reclame nog goed voor een opstootje tussen de Oekraïense ambassade en het Energiebedrijf.

Energieleveranciers
Wie overstapt naar de Nederlandse Energie Maatschappij, krijgt de thuistap gratis cadeau. Ook andere energieleveranciers hebben vaak welkomstcadeaus om zo klanten te lokken. Vergelijk energieprijzen om zo voordelig mogelijk uit te zijn.

Door: Dennis de Wit