Kamp: Gaskraan voorlopig niet dicht


De gaswinning in Slochteren wordt voorlopig, ondanks de grotere kans op aardbevingen, voorlopig niet gestaakt. Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt het nu nog te vroeg om de gaskraan dicht te draaien. De partijen SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie willen dat er minder gas op de bodem gehaald wordt. Onlangs verscheen een rapport waarin staat dat door gaswinning de aardbevingen in Groningen in de toekomst heviger kunnen worden. Vorige week vond er opnieuw een dubbele aardbeving in de provincie plaats.

Aardbevingen
In Groningen komen vaker aardbevingen voor als het gevolg van gaswinningen. In een onlangs verschenen rapport staat dat er in de toekomst meer en hevigere aardbevingen kunnen komen door gaswinning. Pas eind dit jaar wil minister Kamp een besluit nemen over de gaswinning in de noordelijke provincie, omdat daarvoor eerst meer onderzoek nodig is naar de risico’s.

Volgens Kamp is Nederland zich wel degelijk bewust van de risico’s. “We hebben de beschikbaarheid van aardgas altijd als een vanzelfsprekendheid gezien. Maar we zijn er van doordrongen dat dit voor een klein deel van de inwoners van ons land risico’s met zich meebrengt.”

Risico’s
Welke risico’s inwoners van het bevingsgebied lopen, is nog niet precies bekend. Daarvoor is volgens de minister extra onderzoek nodig. In het rapport wordt geadviseerd om de gaswinning uit voorzorg te beperken. “Het advies is om de gasproductie te beperken. De minister heeft echter in een reactie gesteld dat hij dit advies op dit moment naast zich neerlegt. Ik heb gevraagd om argumenten waarom hij dit doet”, vertelt PvdA-Kamerlid Jan Vos.

Beving
Afgelopen week vonden er nog twee aardbevingen plaats in Groningen. De eerste beving had volgens het KNMI een kracht van 3,2 op de schaal van Richter. Even later volgde een tweede beving met een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. In beide gevallen lag het epicentrum in de buurt van het Groningse dorp Zandeweer.

Schatkist
Kamp wil echter de gaskraan voorlopig niet dichtdraaien, omdat de gaswinning in Groningen de schatkist flink vult. Verminderingen van de gaswinning zouden niet de kracht van de aardbeving beïnvloeden, maar wel de inkomsten van de Nederlandse staat

Per jaar verdient de Nederlandse Staat zo’n 14 miljard euro aan het gas dat in Slochteren (Groningen) wordt opgehaald. 

Door: Dennis de Wit