Jaarlijks 300.000 huizen minder energieverbruik’


Jaarlijks moeten er minimaal 300.000 huizen en gebouwen worden aangepast op een lager energiegebruik. Vanaf 2020 moeten alle nieuwbouwgebouwen in Nederland energieneutraal zijn. Dat heeft minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken afgesproken met de bouw- en woningsector. De afspraken zijn het gevolg van het vernieuwen van drie bestaande convenanten uit 2008. Deze convenanten betekenen inhoudelijk dat het energieverbruik in bestaande woningen, de huursector en nieuwbouwwoningen fors moet dalen.

Duurdere energie
Het is belangrijk om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Om de convenanten te kunnen bewerkstelligen, moeten jaarlijks 300.000 bestaande huizen en gebouwen zodanig worden ingericht dat er minder energie verbruikt wordt. In 2020 moeten daarnaast alle nieuwbouwwoningen energieneutraal gemaakt zijn.

Het energieverbruik moet omlaag vanwege de steeds verder stijgende energieprijs. Daarnaast wordt het milieu gespaard bij minder energieverbruik. Spies hoopt met de maatregel ook meer werkgelegenheid te creëren voor bouwers, energieadviseurs en installateurs.

Verduurzamen
De afspraken met de bouw- en woningsector zijn gemaakt met Bouwend Nederland, Energie-Nederland, UNETO-VNI en verschillende woningcorporaties zoals Aedes, De Woonbond, Neprom en de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers en Vastgoedbelang.

In totaal is er voor de nieuwe afspraken een begroting van 200 miljoen euro geraamd. Daarvan gaat 70 miljoen euro direct in het potje voor energiebesparing in huizen en gebouwen. De begroting is bedoeld voor zowel grote projecten waarbij veel energie bespaard kan worden als voor de particulier, maakt Spies nog eens duidelijk.

Besparen
Een andere manier om te besparen op de energierekening, is energie vergelijken. Op deze manier kunnen consumenten gemakkelijk inzicht krijgen van de huidige energieprijzen bij de diverse energiemaatschappijen. In het overzicht wordt ook getoond of het mogelijk is om de energieprijs vast te laten zetten. Met het vastzetten van de energieprijs kan er veel geld bespaard worden.

Door: Dennis de Wit