Huishoudens betalen te veel voor gas


Honderdduizenden Nederlandse huishoudens betalen gemiddeld enkele honderden euro’s per jaar te veel voor de gasrekening. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. De vereniging stelt dat de meeste Nederlanders te veel in rekening brengen voor het transport van gas. In alle regio’s in Nederland zouden consumenten fors te veel betalen. Bovendien zouden gasbedrijven het capaciteitstarief misbruiken.

Capaciteitstarief
Het capaciteitstarief werd in 2005 ingevoerd. Huishoudens in Nederland kunnen ervoor kiezen om op basis van de grootte van de gasaansluiting, die per woning verschillend is, te betalen voor de toevoer van gas.

Maar in werkelijkheid schatten netbeheerders  de grootte van de gasaansluiting in een woning veel te ruim. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis. Daardoor betalen huishoudens in Nederland veel meer voor het gebruik van gas dan dat zij daadwerkelijk verbruiken.

Onrechtvaardigheid
De belangvereniging voor huizenbezitters stelt dat netbeheerders daarmee onterecht 50 miljoen euro per jaar ontvangen. “Acht jaar lang hebben duizenden huishoudens 150 tot 900 euro per jaar onnodig aan capaciteitstarief  betaald. Daarmee hebben netbeheerders zich ongerechtvaardigd verrijkt”, stelt directeur van de VEH, Rob Mulder.

De belangenvereniging eist van de netbeheerders dat consumenten een financiële compensatie krijgen. Bovendien wil de Vereniging Eigen Huis dat de politiek zich hier actief mee gaat bemoeien.

Onduidelijkheid
Daarnaast zouden netbeheerders hun klanten nooit voldoende duidelijk hebben ingelicht. “De communicatie is volstrekt onvoldoende”, bekritiseert de vereniging. De kosten die berekend worden voor het verkleinen van de gasaansluiting, zijn bovendien erg hoog. “Huishoudens moeten dan enorme ombouwkosten betalen die ook nog eens variëren per netbeheerder”, zegt Mulder.

Het is dan ook belangrijk om bij het afsluiten van een gas- en energiecontract energie te vergelijken. Daarmee kunnen consumenten tot enkele honderden euro’s per jaar besparen.

Door: Dennis de Wit