Huishoudens betalen ieder 500 euro te veel


Een gemiddeld huishouden betaalt op jaarbasis zo’n 500 euro te veel voor hun energierekening. Dat kan voorkomen worden door over te stappen op een andere leverancier. Daarvoor moet wel eerst een vergelijking gemaakt worden van de energiemaatschappijen in Nederland. De Nederlandse Mededingingsautoriteit meldt dat op basis van vergelijkingen van rekeningen van diverse energieleveranciers.

Overstap
Slechts 36 procent van de respondenten zeggen tegen de NMa overgestapt te zijn. “Slechts 36 procent van de consumenten geeft aan dat zij eenmaal of meerdere malen zijn overgestapt op een andere energieaanbieder”, zegt de NMa.

Dat lage aantal komt voort omdat consumenten slecht geïnformeerd zijn over het overstapvoordeel. Zij denken dat het maximale overstapvoordeel slechts 72 euro bedraagt.

Overstapvoordeel
In de praktijk blijkt dat overstapvoordeel echter vele malen hoger te zijn. Zo bedraagt het overstapvoordeel 488 euro per huishouden. De Consumentenbond geeft in een officiële reactie aan keer op keer consumenten te waarschuwen dat zij goed moeten kijken naar aanbiedingen en energie moeten blijven vergelijken.

Ook zegt de Consumentenbond dat consumenten tot wel honderden euro’s kunnen besparen wanneer zij aansluiten bij een groot energiecollectief. Doordat meerdere klanten zich in één keer aanmelden bij een energieleverancier, kunnen de collectieven vaak grote kortingen bedingen.

Vergelijken
De beste methode om zo goed mogelijk tot een goedkoop energiecontract te komen, is energie vergelijken. Daarmee kunnen consumenten alle energieprijzen van verschillende energieaanbieders in Nederland op een rijtje zetten.

Daarmee kan tot wel 500 euro per huishouden bespaard worden. Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit loont het daadwerkelijk om een dergelijke vergelijking uit te voeren. Ook zouden consumenten na de vergelijking vaker moeten overstappen naar een goedkopere energieleverancier.

Door: Dennis de Wit