Het noorden wil meer investeren in duurzame energie


Max van den Berg, de Groningse commissaris van de koningin, wil een miljard van het Rijk. Dit wil hij voor de ontwikkeling van groene, en dus duurzame, energie.

Duurzame energie De 4 noordelijke provincies werken momenteel samen aan een groot aantal projecten voor het opwekken en ontwikkelen van zowel groene als grijze energie. Ze willen de omschakeling maken naar duurzame energie maar dit gaat niet volgens de commissaris niet vanzelf. Zonder subsidies is het volgens hem nog niet mogelijk.

De netwerkorganisatie de ervoor moet zorgen dat het noorden uitgroeit tot een sterke energieregio heet Energy Valley. Van den Berg deed zijn oproep voor steun tijdens de nieuwjaarsreceptie van de netwerkorganisatie.

Een belangrijk onderdeel van deze ambitie is de zogenaamde ‘Green Deal’. Dit is een vervolg op het akkoord dat de partijen sloten met in 2007. De ‘Green Deal’ is een afspraak tussen het kabinet en de provincies of de ontwikkeling van groene stroom.

Dit akkoord gaat onder andere over energiebesparing, duurzame energie, biobrandstoffen, Opslag van CO2 en innovatie. Over het afvangen en opslaan van energie is het oordeel de laatste jaren veranderd. De maatschappij is er huiverig over, de industrie vind het te duur en de technieken zijn experimenteel.

De kans is dus vrij klein dat dit op korte termijn op grote schaal toegepast zal worden. Wel zullen er proefprojecten gestart worden, in Nederland waarschijnlijk in Rotterdam of in Groningen. Deze zullen gefinancierd worden door de Europese Unie.

De bouw van een nieuwe kolencentrale van Essent past niet echt in dit beeld. Toch geeft Van den Berg aan dat dit essentieel is bij de overgang naar duurzame energie.

Op zoek naar een goedkope energieleverancier? Vergelijk energie leveranciers op onze site!

Door: Roeland Werring