Grotere windmolens leiden tot meer duurzame energie


Windmolens kunnen meer duurzame energie opwekken wanneer zij in grootte zullen toenemen. Dat blijkt uit een onderzoek van studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen in samenwerking met Zwitserse onderzoekers. Deze week werd het onderzoek gepubliceerd in Environmental Science & Technology. Er zijn twee verklaringen voor de toename van de productie bij het vergroten van windmolens.

Verklaringen
Volgens de onderzoekers zijn er twee verklaringen voor de toename van productie bij het vergroten van windmolens. Ten eerste wordt vermoed dat ontwerpers steeds grotere windmolens kunnen ontwerpen die meer energie op kunnen werken. Daarvoor moet de technologie hierachter verder doorontwikkeld worden.

De tweede verklaring is dat er minder materiaal nodig is voor het vergroten en uitbreiden van windmolens. Daardoor wordt energie meer duurzaam dan dat nu het geval is. Er is minder materiaal nodig, en daardoor dus ook minder brandstof om het materiaal te vervoeren. Dit komt de duurzaamheid ten goede.

Populair
Windenergie wint de laatste tijd behoorlijk terrein op het gebied van populariteit van duurzame methodes om energie op te wekken. Windmolens zorgen voor bijna twee procent van alle wereldwijde energie. Dit ligt in de lijn der verwachting dat in 2020 tien procent van alle wereldwijde energie opgewekt wordt door middel van windmolens.

De grote van de windmolens neemt ook toe. Ter vergelijking: in 1980 was de diameter van de wieken nog 15 meter. Nu hebben de wieken van een windmolen een diameter van 150 meter. Het is daardoor niet volledig ondenkbaar dat windmolens in de toekomst nog groter zullen worden.

Energieprijs
Er zijn al aanbieders die energie op basis van windenergie verkopen. Vergelijk energieprijzen voor een overzicht van welke aanbieders dit zijn. Ook groene energie en zonne-energie dragen bij aan de verduurzaming van energie en het milieu.

Door: Riccardo de Wit