Grote stroomstoringen ook mogelijk in Nederland


Een grote energiestoring zoals onlangs in India het geval was, is ook goed mogelijk in Nederland. Een dergelijke stroomstoring kan overal ter wereld voorkomen, en is moeilijk te voorkomen. Dat zegt Lou van der Sluis, hoogleraar elektriciteitsvoorziening van de TU Delft. Niet alleen in India is een grote stroomstoring voorgekomen. In 2003 legde een stroomstoring grote delen van Italië plat.

Europa
Volgens de hoogleraar kan een dergelijk grote stroomstoring zoals in India of Italië ook “in Nederland of in andere delen van Europa” voor komen. Dat heeft te maken met de elektriciteitsvoorziening en de balancering daarvan.

Hoogleraar van der Sluits legt uit: “De opgewekte energie moet in balans zijn met de verbruikte energie. Bij overbelasting herstelt een elektriciteitscentrale zelf het evenwicht. Wanneer de stroom uitvalt, is verbruik niet meer mogelijk.”

Duurzame energie
In Europa worden steeds vaker duurzamere en natuurlijke hulpbronnen gebruikt om de huishoudens te voorzien van hun energieconsumptie. Daarbij moet gedacht worden aan de zon en de wind. Maar daar zit wel een nadeel aan, meent de hoogleraar: “De levering is daarbij vrij onvoorspelbaar. Waait het niet, dan wordt er geen elektriciteit geproduceerd. Kolen- en kerncentrales zijn veel betrouwbaarder.”

Maar in India wordt voornamelijk gewerkt met kolencentrales. De grote stroomstoring in India was dus niet veroorzaakt door een gebrekkige toevoer van energie. Waar de grote stroomstoring dan wel vandaan komt, blijft onduidelijk, zegt de hoogleraar.

Energie afsluiten
Het bedrijfsleven en consumenten kunnen niet zonder stroom en gas. Gelukkig komen grote stroomstoringen in Nederland niet vaak voor, doordat er verschillende leveranciers zijn. Ieder jaar stijgen de prijzen voor gas en elektriciteit aanzienlijk. Daarom is het verstandig om energie te vergelijken. Op deze manier kunnen Nederlandse huishoudens veel besparen op de jaarlijkse afrekening van gas en licht.

Door: Dennis de Wit