Grote energieverbruikers betalen laagste energierekening


Grootverbruikers die veel energie verbruiken, betalen de laagste energierekening. In het eerste kwartaal van 2012 is de Nederlandse energieprijs voor huishoudens zes procent gestegen. Zakelijke grootverbruikers betalen juist minder, dat blijkt uit cijfers van het CBS die op woensdag 22 augustus gepubliceerd werden.

De aardgasprijs steeg voor huishoudens en zakelijke verbruikers het afgelopen jaar met tien procent. Deze maand betalen huishoudens precies tweemaal zoveel voor elektriciteit en gas als zakelijke grootverbruikers. Dat heeft te maken met de schommelingen per kwartaal.

Schommeling
Per kwartaal blijkt de gemiddelde energieprijs per gigajoule aardgas flink te schommelen. Huishoudens die het aardgas voornamelijk gebruiken voor het verwarmen van hun huis in de winter, krijgen het sterkst met de schommelingen te maken. In de winter is de gemiddelde energieprijs lager dan in de zomer.

Op de jaarlijkse afrekening en het drie maandelijkse voorschot worden er zowel vaste kosten in rekening gebracht als variabele kosten. De variabele kosten hangen af van het energieverbruik van een huishouden. Het vaste deel van de energieprijs neemt af wanneer het verbruik van energie groter is.

Zakelijke grootverbruikers
Doordat in het vaste deel de energieprijs afneemt wanneer het verbruik groter is, zijn zakelijke grootverbruikers uiteindelijk het goedkoopst uit. Nu betalen huishoudens voor elektriciteit en gas gemiddeld tweemaal zoveel als zakelijke grootafnemers.

Bij huishoudens en zakelijke grootverbruikers schommelt de gemiddelde prijs per kilowattuur elektriciteit niet veel. Het vaakst wordt elektriciteit bij beide groepen gebruikt voor het verwarmen van het huis of gebouw.

Energie vergelijken
Doordat de gemiddelde energieprijs per gigajoule aardgas flink schommelt, is het aangeraden om zich te verdiepen in de huidige energieprijzen. Energie vergelijken is een goede manier om inzicht te krijgen van de energieaanbieders- en prijzen in Nederland. Dat kan jaarlijks een besparing opleveren van enkele honderden euro’s.

Door: Dennis de Wit