Groepswedstrijden Nederlands elftal goed voor stroomrekening


De groepswedstrijden van het Nederlands elftal op het wereldkampioenschap Voetbal zorgen voor een daling van het stroomverbruik. Experts van energiebedrijf Essent verwachten zelfs een daling van 14%. Binnenkort kan Essent meten of de wedstrijd Nederland – Mexico inderdaad voor een daling van het energieverbruik heeft gezorgd.

Niet meer thuis kijken
Steeds meer Nederlanders kijken de wedstrijd gezellig in de kroeg of op een plein op een groot scherm. Anderen kijken bij vrienden. Daardoor verbruiken we minder apparaten, die normaal gesproken vaak tegelijkertijd aanstaan. Zo staat er nu bijvoorbeeld nog maar 1 televisie per straat aan, in plaats van 12 per rij. Ook (spel)computers en vaatwasmachines staan tijdens de wedstrijden minder vaak aan.

Essent zag in 2010 een soortgelijk patroon. Naarmate het Nederlands elftal verder kwam in het toernooi, nam het stroomverbruik steeds verder af. Tijdens de groepswedstrijden gebruikten Essent-klanten samen 3,3 procent minder stroom. In de 1/8e finale schoot de daling door naar 5,7 procent. Uiteindelijk zorgde de finale zelfs voor 14 procent minder energieverbruik.

De tweede helft
Het meeste stroom wordt verbruikt in de eerste helft. De tweede helft zorgt juist voor de daling. Het stroomverbruik schiet tot ver onder het normale niveau. Bij de wedstrijden tegen Australië en Chili werd Nederland extra zuining. De tweede helft, die tussen 19.00 en 20.00 was, had de meeste impact.

Bij de wedstrijd tegen Spanje was dat juist zo in de eerste helft. Dat komt doordat Nederland over het algemeen tussen 19 en 22 uur televisiekijkt, of het huishouden doet. Dan staan we massaal te wassen, strijken en stofzuigen.

Uitschieters
Dit jaar verbruiken Essent-klanten tijdens het WK minder dan ooit tevoren. In het groepsduel tegen Spanje daalde het stroomverbruik tot 7 procent onder het normale niveau. Bij de volgende wedstrijd tegen Australië, werd dat al 10 procent. Het laatst gemeten duel, tegen Chili, zorgde al voor 12 procent minder energieverbruik. Dat komt heel dicht in de buurt bij de 14 procent die werd gemeten tijdens de finale van 2010.

De gemiddelde daling in stroomverbruik was met 10 procent een stuk groter dan de 3,3 procent van 2010. Toen speelde Oranje twee van de drie wedstrijden om 13.30 uur ’s middags. Op dat tijdstip is het stroomverbruik toch al lager, omdat mensen dan aan het werk zijn.
Door: Riccardo de Wit