Groenlinks wil af van subsidie fossiele energie


De politieke partij Groenlinks wil af van de subsidie op fossiele energie als kolen, gas en koersine. Jaarlijks gaat er 6 miljard ‘verkapte subsidie’ naar dit soort fossiele energie. Als Nederland stopt met vervuilende mobiliteit en het aanleggen van asfalt, is er in 2015 een besparing af te lezen van 12 miljard euro. Deze conclusies staan in ‘Hart van de toekomst’, de alternatieve bezuinigingsplannen van Groenlinks op het moeilijke pakket waarin het kabinet nu verkeert. Jolande Sap, fractieleider van GroenLinks, heeft deze op 16 april 2012 gepresenteerd.

Betalen voor milieukosten
Groenlinks wil de vervuilende industrie op laten draaien voor de vervuilende energie, consumptie en mobiliteit die zij veroorzaken. Daarnaast wil Groenlinks de belastingen op arbeid voor werknemers verlagen, zonder dat de arbeiders er in netto inkomen op achteruitgaan. Het laten betalen van de ‘vervuilende industrie’, zoals Groenlinks het noemt, is logisch, zegt Jolande Sap: “Door de vervuilende industrie te laten betalen voor de uitstoot en milieukosten, maar tegelijkertijd de arbeidskosten te verlagen creëren we meer banen en krijgt duurzame innovatie eindelijk kansen in Nederland. Zo kan ons land weer opbloeien in deze crisistijd”.

Met dit plan lijkt het voor energiebedrijven een sombere maatregel: hoewel de meeste energiebedrijven groene energie opwekken, wordt er lang niet altijd vermeld ‘hoe groen’ de geleverde stroom is. Wanneer dus blijkt dat er alsnog deels gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, zal de subsidie voor duurzame energie verlaagd worden.

Alternatief plan
‘Hart van de toekomst’ is het alternatieve plan van Groenlinks op de miljardenbezuinigingen waarover momenteel in het Catshuis over gesproken wordt. In de plannen van Groenlinks valt te lezen dat zij niet alleen hervormen willen voor het geld dat dan in de staatskas beland, maar ook duurzaamheid willen bereiken. “Onze hervormingen leveren niet alleen geld op voor de staatskas. Een economie die niet eenzijdig gefixeerd is op geld, maar op bloei van een mooi Nederland met oog voor toekomstige generaties”, legt de fractievoorzitter uit.

Met het alternatieve plan wil Groenlinks ook nog wat overhouden voor de generaties na ons. Dit is ook de insteek van duurzame energie. Niet alleen politieke partijen, maar ook de Nederlandse consument zelf kan bijdragen aan de verduurzaming, door bijvoorbeeld stroom af te nemen van een groene aanbieder.

Vergelijken
Voor het kiezen van de juiste en voordeligste aanbieder in groene stroom, kan de consument energie vergelijken. Hoewel het aantal aanbieders in grijze stroom fors daalt, is nog steeds niet elke energiemaatschappij even groen.

Door: Riccardo de Wit