GroenLinks verdeeld over subsidie zonnepanelen


De politieke partij GroenLinks is intern verdeeld over het nut van de subsidie op zonnepanelen voor de jaren 2012 en 2013. Onder andere partijlid Thijs de la Court vindt, eveneens als diverse energiedeskundigen, dat de subsidie op zonnepanelen zelfs marktverstorend werken. Er zijn volgens De la Court grove fouten gemaakt. De la Court is GroenLinks-wethouder in Lochem en bestuurslid van e-Decentraal.

Marktverstorend
Volgens De la Court werkt de subsidie op zonnepanelen onnodig marktverstorend, en heeft zich gestoord aan deze maatregel. “Het is een marktverstorende maatregel die de zonne-energiebranche op dit moment absoluut geen goed doet.”

Niet alleen is hij boos over de maatregel, maar hij stoort zich vooral de rol van Liesbeth van Tongeren, de energiewoordvoerder van GroenLinks in de Tweede Kamer. “Zij wilde niet toegeven dat ze fout zat toen de zonne-energiebranche protesteerde tegen de maatregel.”

Lobby
De subsidiemaatregel komt voort uit het Lenteakkoord van de vijf partijen. Tijdens een energieconferentie bleek dat Natuur en Milieu in Den Haag hadden aangestuurd op deze subsidiaire maatregel. Brancheorganisatie Holland Solar was juist tegen deze maatregel, en zag liever dat de overheid een zogenoemde ‘groene lening’ had ingesteld in plaats van de subsidie op zonnepanelen.

Thijs de la Court is ook teleurgesteld in Natuur en Milieu: “Als dat waar is, dan is het toch schokkend dat het denken binnen Natuur en Milieu zo achterloopt.”

Energie
Wie zonnepanelen aanschaft, kan in 2012 en 2013 aanspraak maken op subsidie op deze zonnepanelen. Het maximumbedrag voor deze subsidie bedraagt 650 euro per huishouden. Arbeids- en transportkosten tellen niet mee voor de subsidie op het aanschafbedrag. Wie toch nog liever groene energie afneemt van een energieaanbieder, kan energie vergelijken. Middels het prijs-kwaliteitscijfer kunnen nieuwe klanten ervaringen lezen van reeds bestaande klanten.

Door: Riccardo de Wit