Groene stroom in Nederland komt voortaan deels uit Noorwegen


Om de grote vraag aan groene stroom in Nederland te kunnen leveren, en een grotere groene buffer te creŽren, was het noodzakelijk om een overeenkomst te sluiten met andere landen over het uitwisselen van stroom.

Hier is een oplossing voor gevonden door een hoogspanningskabel op ruim 10 meter diep in de zee te plaatsen tussen Nederland en Noorwegen. Deze kabel heeft een lengte van 580 kilometer. In 1994 waren er al plannen voor het leggen van deze kabel. In 2006 is er begonnen met het leggen van de kabel. In April 2008 is de aanleg voltooid en is de kabel in gebruik genomen.

Er zijn echter wel problemen opgetreden. Zo komen er binnenkort boten op de zee te varen die ruim 14 meter diep in de zee varen, en de kabel dus gaan raken. Hierdoor moet de kabel nu opeens 3 meter dieper komen te liggen. Dit hadden ze van te voren ook kunnen inschatten. Dit kost ze dus weer veel extra geld. Daarnaast is een verzoek in 2007 om een dagelijkse handel tussen Noorwegen en Nederland tot stand te brengen afgewezen vanwege problemen met de marktwerking tussen beide landen.

Vandaag is er eindelijk toestemming gegeven door het NMA om de daghandel van elektriciteit tussen Nederland en Noorwegen tot stand te brengen. Hiermee wordt de energiemarkt tussen Nederland en Noorwegen eindelijk geÔntegreerd. Zo kunnen de Nederlandse energiemaatschappijen dus bieden om stroom uit Noorwegen. Degene met het hoogste bod ontvangt dan de elektriciteit. De daghandel zal waarschijnlijk begin 2012 in gebruik worden genomen.

Nederland heeft al een daghandel met BelgiŽ en Duitsland. Daarnaast loopt er ook nog een project voor het aanleggen van een kabel tussen Nederland en Groot-BrittanniŽ, een kabel naar Denemarken, en nog een 2e kabel naar Noorwegen. In de toekomst komen er dus nog veel meer mogelijkheden.

Op de lange termijn zal dit een positieve uitwerking hebben op de energieprijzen in Nederland. De prijzen zullen stabieler worden. De belangrijkste reden hiervoor is dat er nooit meer een tekort zal zijn bij slechte weersomstandigheden. De prijs van elektriciteit zal dus altijd ongeveer hetzelfde blijven. Nadeel van deze investeringen zijn dat de kosten worden verhaald op de burger. Uw vaste energiekosten, de netwerkkosten, zijn dus wel flink gestegen.

Wilt u weten welke energiemaatschappij de goedkoopste energie voor u kan leveren? Vergelijk energie op onze website en kies voor de goedkoopste energieleverancier.

Door: Roeland Werring