Groene stroom nu net zo goedkoop als grijze stroom


De prijs van groene stroom is bijna even laag als de prijs van grijze stroom. Daarmee lijkt het tijdperk van grijze stroom steeds verder aan een eind te komen. Voornamelijk buurland Duitsland is een belangrijke actor in de transitie van grijze energie naar duurzame energie. In Duitsland kan men de meeste zonnepanelen en windmolen vinden.

Opmerkelijke cijfers
Uit cijfers uit Duitsland blijkt dat de prijs voor basisstroom ook vanuit groene energie steeds verder daalt. Basisstroom is de hoeveelheid energie die over de hele dag nodig is om huishoudens dag en nacht van stroom te voorzien.

Wel blijft de ‘piekstroom’, dat slechts voor een paar uur per dag extra stroom vergt, relatief duurder dan grijze stroom. Dat komt doordat er dan extra groene centrales ingezet moeten worden.

Atoomstroom
Europees gezien is de prijs van groene energie al lager dan de prijs van van atoomstroom. Zo betaalt men voor één kilowattuur gemiddeld 4,467 cent aan groene energie. In Frankrijk betaalt men nog 4,632 cent voor één kilowattuur grijze energie. In Frankrijk vindt men de meeste grijze stroom in heel Europa: ruim 75 procent van alle energie wordt in Frankrijk opgewekt uit fossiele bronnen.

Jarenlang was Frankrijk het goedkoopste energieland omdat zij grijze stroom leverden. Duitsland hijgt echter in de nek van Frankrijk, terwijl Duitsland het meest groene stroom levert.

Stroomprijs omlaag
In Duitsland is de prijs van groene stroom in één jaar tijd zo’n 15 procent gedaald. Tegenstanders van groene stroom vinden dat duurzame energie de stroomprijs juist opdrijft, hoewel het tegendeel nu bewezen lijkt.

Deze ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor de stroomprijzen in Nederland: Nederland importeert regelmatig stroom uit andere landen. Vergelijk energieprijzen om uit te vinden welke energiemaatschappijen groene energie aanbieden tegen een lage prijs.

Door: Dennis de Wit