Groene stroom moet betaalbaar blijven


Het kiezen voor groene stroom moet ook de komende jaren betaalbaar blijven. Dat vindt de politieke partij D66. Gezinnen en ondernemers moeten binnenkort minder gaan betalen voor groene stroom op hun energierekening. Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid namens D66, kwam afgelopen week met dat voorstel op de proppen.

Grootverbruikers
Het grootste probleem ligt volgens van Veldhoven bij de grootverbruikers. Zij zouden ten onrechte nu nog profiteren van een laag tarief. Van Veldhoven legde het voorstel afgelopen week voor aan minister Henk Kamp van het ministerie van Energie.

Het kabinet heeft als doestelling dat in 2020 16 procent van alle energie op een duurzame manier opgewekt wordt. Om dat doel te kunnen bewerkstellingen, zal er de komende jaren een gefaseerde heffing worden ingevoerd. Deze heffing valt onder de regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+). Gemiddeld gaat dat bedrag volgend jaar 9 euro omhoog. In 2020 zal de energieheffing ruim 120 euro per jaar gaan bedragen.

Oneerlijk
Van Veldhoven berekende dat een gemiddeld gezin straks 26 euro minder betaalt, terwijl kleine ondernemers ruim 100 euro minder hoeven te betalen. Grootverbruikers zullen met het voorstel van van Veldhoven meer gaan betalen voor hun energierekening.

De PVV is tegen deze nieuwe energieheffing. De partij wil niet dat gewone gezinnen ruim honderden euro’s per jaar extra moeten betalen voor de energieheffing. Het is voor het Kamerlid Klever een groot probleem dat middels de energiesubsidie ruim 4,2 miljard euro wordt uitbesteed aan de bouw van een nieuw windmolenpark.

Vergelijken

Door: Dennis de Wit