Groene energie ramp voor economie


De vergroening van de wereldwijde economie is bedreigend voor de economie. Een groep van dertig wetenschappers, ingenieurs en economen vrezen in een open brief dat de economische groei juist terugloopt als gevolg van de vergroening. Zo is er een miljardeninvestering benodigd om wind- en zonne-energie op te wekken, maar levert dat geen klimaatvoordeel op. Met de openbrief hoopt de groep ‘Climategate.nl’ een discussie te kunnen openen over de klimaatdoelstellingen in Europa.

Open brief
Volgens de groep zou het meer kosten om te investeren in nieuwere, schonere technieken als wind- en zonne-energie, maar levert dat amper een klimaatvoordeel op. “Een groene industrietak, die gebaseerd is op aanmerkelijk duurdere energie, is goed voor de daarin werkzame bedrijven en instellingen. Maar voor de samenleving als geheel pakt dit zeer nadelig uit”, motiveert de groep in een brief.

De open brief is het vervolg op een eerdere brief die geschreven werd door 50 wetenschappers en 130 bedrijven. Deze brief werd verstuurd naar de onderhandelende regeringsleiders Mark Rutte en Diederik Samsom.

Idealisme
De afzenders en schrijvers van de brief vrezen een groot idealisme en hoge kosten om wind- en zonne-energie te stimuleren. Al snel bedragen de kosten zo’n 10 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit berekeningen van diverse wetenschappers en economen.

Econoom Hans Labohn van de OESO, is niet blij met groene initiatieven. “Er wordt door de milieulobby niet gekeken naar overtuigende tegenargumenten. Kennelijk mag je geen vraagtekens zetten bij groene doelen. Een duurdere methode voor een zelfde hoeveelheid energie kan nooit winstgevend zijn voor de samenwerking.”

Energieprijs
Wat een consument gemiddeld betaalt voor de energierekening, is op te vragen door een vergelijking te maken. Vergelijk energie en bespaar zelf op de jaarlijkse eindejaarsrekening.

Door: Riccardo de Wit