Greenpeace: mogelijk naar de rechter om kolencentrale


De organisaties Greenpeace en Natuur & Milieu overwegen naar de rechter te stappen. Ze eisen dat de nieuwe kolencentrale in de Eemshaven wordt stilgelegd. Volgens de organisaties is de natuurvergunning niet in orde.

‘Niet goed onderzocht’
Niet alleen de milieu-organisaties vinden dat de natuurvergunning voor de bouw van de kolencentrale niet klopt. Ook de Raad van State oordeelde afgelopen woensdag dat de provincie Groningen en RWE/Essent niet goed hebben gekeken naar de gevolgen van de kolencentrale. De omliggende natuur zou namelijk aardig wat schade te verduren hebben als de kolencentrale echt op volle toeren mag draaien. Onder anderen de Waddenvereniging, Greenpeace en een aantal Duitse verenigingen en gemeenten spanden een zaak aan bij de Raad van State.

Vernietigd
Het is niet de eerste keer dat RWE/Essent in opspraak raakt vanwege de natuurvergunningen. Twee jaar geleden werd de natuurvergunning voor dezelfde centrale al vernietigd. De kolencentrale zou de grootste ooit in Nederland moeten worden. RWE/Essent vroeg een nieuwe vergunning aan en maakte de centrale alvast gereed. De centrale staat nu ‘proef te draaien’, maar nog niet op volle kracht.

“Hij draait wel al. En dat is vreemd”, zegt Willem Wiskerke van Greenpeace. Hij wijst erop dat de kolencentrale nu al vervuilend is: “De uitstoot van CO2, stikstof en kwik vindt nu al plaats. Daarmee belast RWE/Essent kwetsbare natuur en het milieu.” Het is voor de milieuorganisatie niet te verteren dat de centrale al draait, terwijl de Raad van State weer oordeelde dat de natuurvergunning niet deugt.

Snel stilleggen
Volgens Natuur en Milieu-directeur Tjerk Wagenaar is het zaak dat de central zo snel mogelijk wordt stilgelegd. De provincie moet opnieuw kijken naar de natuurvergunning. “Milieuorganisaties waarschuwen al sinds 2008 dat een kerncentrale op de rand van een bijzonder en kwetsbaar natuurgebied al snel botst met de natuurwaarden van het gebied.”

De provincie Groningen krijgt van de Raad van State een half jaar de tijd om de natuurvergunning op orde te krijgen. Dat is volgens de milieuorganisaties veel te lang. Een gang naar de rechter zou de voorlopige oplossing zijn; de rechter moet de centrale dan stil laten leggen tot de provincie met een nieuw besluit rondom de vergunning komt.
 

Door: Riccardo de Wit