Gratis zonnepanelen bij Nederlandse Energie Maatschappij


De Nederlandse Energiemaatschappij gaat ‘gratis’ zonnepanelen ‘weggeven’ aan klanten die voor tenminste vijf jaar een energiecontract tekenen. Aan het eind van de maand mei kunnen reeds bestaande klanten en nieuwe klanten van de energieleverancier de zonnepanelen aanvragen. Wie geïnteresseerd is, moet er echter snel bij zijn: het betreft nog maar een pilot. Momenteel kan de Nederlandse Energie Maatschappij duizend daken voorzien van zonnepanelen. Maar als de actie een succes wordt, gaat de pilot nog een tijd langer door.

Maximaal drie panelen
Per klant kan er aanspraak gemaakt worden op maximaal drie gratis zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn goed voor het opwekken van gemiddeld 10 procent van het jaarverbruik. Daarmee wordt er per maand 10 euro bespaard; zo’n 120 euro op jaarbasis.

Gratis
De zonnepanelen zijn echter niet helemaal gratis. Voor de drie zonnepanelen betaalt de klant 25 euro per maand. Voor de teruglevering van elektriciteit uit de zonnepanelen ontvangen de klanten van de Energiemaatschappij 15 euro per maand korting. “De panelen krijgen onze klanten dus eigenlijk gratis”, stelt Harald Swinkels, de directeur van de Nederlandse Energie Maatschappij.

De klant betaalt iedere maand een bijdrage van 25 euro, totdat de volledige kostprijs van 1395 euro is terugbetaald. Daarna hoeven klanten geen bijdrage meer te betalen, maar blijven zij wel recht houden op de korting van 15 euro per maand gedurende de volledige contractduur van vijf jaar. Ook wanneer de klant beslist na vijf jaar over te stappen op een andere energieleverancier, mag de klant de zonnepanelen gewoon houden.

Duurzame levering
Met de pilotactie hoopt de Nederlandse Energie Maatschappij hun klanten warm te laten lopen door een duurzame levering. “Het is een laagdrempelig project. Het systeem wordt zo geleverd, dat iedereen die een beetje handig is de panelen zelf kan installeren. Gewoon de stekker in het stopcontact en de levering kan beginnen”, legt Harald Swinkels uit.

De zonnepanelen zijn afkomstig van het bedrijf Suntech uit China. De bijbehorende omvormer komt wel uit Nederland, en is vervaardigd door het Amsterdamse bedrijf Mastervolt. Harald Swinkels legt uit wat de voordelen zijn voor het bedrijf zelf: “Wij zien veel toekomst in decentrale opwekking van energie. Als bedrijf gaan we daarin mee. Met deze actie willen we een nieuwe doelgroep aanspreken.”

Vergelijken
Voor wie zich afvraagt of het afsluiten van een vijfjarig contract wel rendabel is, is energie vergelijken een goede optie. Aan de hand van deze methode kan de laagste energieprijs verkregen worden.

Door: Dennis de Wit