Gloeilamp uit de schappen verdwenen


Sinds 1 september vorig jaar mochten heldere gloeilampen van 60 Watt of meer niet meer verkocht worden, en sinds 1 september dit jaar is de verkoop van gloeilampen volledig verboden binnen de Europese Unie. Daarmee komt na 132 jaar gloeilampen een einde aan een tijdperk binnen de Europese Unie.

Niet efficiënt
De reden dat de gloeilampen niet langer meer verkocht mogen worden binnen de EU, is de lage energie-efficiëntie. Ruim negentig procent van de energie van de gloeilamp wordt niet gebruikt voor het licht, maar wordt omgezet in warmte.

Slechts tien procent van de energie van de gloeilamp wordt gebruikt voor het zichtbaar maken van licht.

Daarom heeft de Europese Unie een verbod op de gloeilamp ingevoerd. Vanaf heden moeten consumenten over op zuinigere alternatieven.

Alternatieven
Binnen de Europese Unie zijn er andere alternatieven voor de gloeilamp. Zo is led-verlichting tot wel 85 procent energiezuiniger dan daar waar het ooit begon: de gloeilamp.

Led-verlichting is nog energiezuiniger dan de spaarlamp. Bovendien gaat een ledlamp tot vijf keer langer mee dan de spaarlamp. In de gloeilamp bevond zich kwik: dat is in een ledlamp niet het geval.

Efficiënter
Spaarlampen en led-verlichting is volgens de Europese Unie een stuk energie-efficiënter. Op dit moment wordt negentien procent van de totale energieconsumptie gebruikt voor verlichting. Door het gebruik van led-verlichting kan er volgens The Climate Group een besparing plaatsvinden van ongeveer 130 miljard euro.

Energie vergelijken
Ook door de energieprijzen in Nederland te onderzoeken kunnen Nederlandse huishoudens besparen op hun energierekening. U kunt het beste energie vergelijken om alle energieprijzen- en aanbieders in Nederland in een overzicht te zetten.

Bovendien hebben veel energie-aanbieders vaak aanbiedingen waarmee consumenten kunnen profiteren als zij overstappen op een andere energieaanbieder.

Door: Riccardo de Wit